2014. augusztus 9., szombat

Vörösboros marhalábszár pörkölt

Vörösboros marhalábszár pörkölt

Gyönyörű marhalábszárat kaptam a közértben, azonnal eldöntöttem, hogy meleg ide vagy oda, én most egy jó kis magyarost fogok főzni. Már éreztem is a számban a zaftos, telt ízeket.


Hozzávalók:

70 dkg marhalábszár
1 evőkanál mangalicazsír
1 nagyobb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál őrölt fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 paradicsom
1 kisebb paprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl száraz vörösbor


Elkészítés:

  1. A zsíron üvegesre pirítom az apró kockára vágott hagymát
  2. Leveszem a tűzről és beleteszem az őrölt fűszerpaprikát. Én édesnemes fűszerpaprikát használok, de aki szereti, tehet bele erőset is
  3. Negyed bögre vizet hozzáadok és jól összeforralom.
  4. Beleteszem a kockára vágott marhalábszárat, megsózom, rányomom a fokhagymát, beleteszem az őrölt köményt. Először fedő nélkül átpirítom, majd ha már mindenhol szép színt kapott, ráteszem a fedőt.
  5. Nagyjából 1 óra múlva beleteszem a kockára vágott paradicsomot és a karikára vágott zöldpaprikát, pár karika erőspaprikát is. Tovább párolom fedő alatt.
  6. Nagyjából újabb 1 óra múlva hozzáadom a paradicsompürét is. Közben pótolgatom az elfőtt vizet. Mikor már kezd puhulni, gyorsabban elfő a víz, így gyakrabban kell pótolni. Mindig csak kevés vizet adjunk hozzá, hogy a szaft sűrű maradjon.
  7. Mikor már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a vörösbort. Mindenképpen fontos, hogy a vörösbor száraz legyen és jó minőségű. A végén a bor  elég sokat  változtathat az ízeken, ezért ne sajnáljuk belőle a jó, minőségi bort. A bort soha ne tegyük bele előbb, mert akkor sokkal lassabban fő meg és más lesz az íze is.
Nagyjából 3 óra alatt készül el, de ez lehet több vagy kevesebb is, attól függően, milyen volt a hús. Ezalatt puhára főnek még az inak is benne, finom puha és kissé kocsonyás állaguk lesz.
Galuskával és uborkasalátával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése