2014. szeptember 21., vasárnap

Egészben sült lazac

Egészben sült lazac

Hozzávalók:

1 kb. 80 dkg-os egész lazac
1 nagy citrom
olivaolaj
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál őrölt édesnemes pirospaprika
1/2 teáskanál őrölt koriander mag
1/4 teáskanál cayenne bors
1/4 teáskanál fekete bors

1 csomag petrezselyem zöldje
tölgyfalevél saláta és citromkarikák a tálaláshoz

Elkészítés:

  1.  A sütőt előmelegítem kb. 200 fokra.
  2. A lazacot megmosom, egy recés késsel lepikkelyezem, majd kívül-belül szárazra törlöm.
  3. A fűszereket a só kivételével egy kis tálban összekeverem.
  4. A lazacot egy éles késsel kb. fél cm mélyen beirdalom, hogy jól bevegye az ízeket és egyenletesen átsüljön.
  5. A fűszerkeverék egy részével belül, másik részével kívül fűszerezem a lazacot, majd ízlés szerint kívül-belül sózom.
  6. A lazac belsejébe teszem a csokor petrezselyem zöldjét és néhány karika citromot.
  7. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek, a lazac helyét vékonyan megöntözöm olivaolajjal, ráteszem a halat, arra is csurgatok egy kevés olajat, majd beteszem az előmelegített sütőbe.
  8. Ez a méretű lazac nagyjából 20 perc alatt átsül. Nem szabad túlsütni.
  9. Egy tálon elrendezem a tölgyfalevél salátát és a citrom karikákat, erre az ágyra ültetem a kész lazacot. 
Egyszerű, mutatós és finom. Egy dologgal lehet csak elrontani, ha valaki túlsüti.


1 megjegyzés:

  1. ha kicsit ropogósabb lesz a lazac szerintem nem vesz el a különlegességéből, kiváló recept.

    VálaszTörlés