2014. augusztus 27., szerda

Édesburgonya hagymával és fetával


Édesburgonya hagymával és fetával

 

Az édesburgonya nálunk kevésbé ismert, de igen értékes táplálék. Magas a C, B1, B2, B6 és E vitamin tartalma. Gazdag olyan fontos ásványi anyagokban, mint a kálium, réz és a mangán.  A mangán segíti a normális vércukorszint megőrzését, valamint a pajzsmirigyműködés optimális szinten tartását. Emellett tartalmaz még vasat, magnáziumot, kálciumot, fosztfort, nátriumot és szelént is. Az édesburgonya erőteljes antioxidáns aktivitást mutat.  
A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Fantasztikusan gazdag rostokban, amelynek egyik előnye, hogy nagy tömeget képez a gyomrunkban, így tovább biztosítja a jóllakottság érzését. Emellett a rostok a bélmozgások egészséges szinten tartásában is segédkeznek, valamint csökkentik a koleszterinszintet. Egy héjában sült közepes édesburgonya több rostot tartalmaz, mint egy zacskó instant zabpehely! Energiatartalma alacsony, száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe. Kisbabáknak is ideális bébiétel helyett.
Ma már hazánkban is termelik, én pl. a Fény utcai piacon szoktam vásárolni egy termelőtől.

 

 

Hozzávalók:

2 nagy édesburgonya
1 nagy lila sonkahagyma
só  
bors
friss kakukkfű ágacska
olivaolaj
feta sajt 


 Elkészítés:

  1. A sütőt bekapcsolom 230 fokra.
  2. Egy kerámia  edény aljára kis olivaolajat öntök
  3. Az édesburgonyát meghámozom, kb. 1 cm-es kockákra vágom és beledobom az edénybe
  4. A sonkahagymát megpucolom, szintén 1 cm-es kockákra vágom és az edénybe dobom
  5. Sózom, borsozom, kicsi olivaolajjal meglocsolom és jól átkeverem, hogy minden részére jusson olaj és fűszer
  6. A tetetére dobok 2-3 szál kakukkfű ágacskát
  7. Beteszem a sütőbe, időnként megkeverem.
  8. Nagyjából fél óra alatt átsül. Akkor jó, ha puha az édesburgonya.
  9. Végül feta sajtot morzsolok rá és friss kakukkfű ággal díszítem.
Salátával kiváló egytálétel, de akár köretnek is finom. Kicsit édeskés, de a hagymától és a fetától pikáns ízt kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése