2014. november 16., vasárnap

Vöröslencse krémleves egyszerűen

Vöröslencse krémleves egyszerűen


A vöröslencse könnyen emészthető, magas a vas- és magnézium tartalma, folsavban gazdag. Nagyon gyorsan megfő, nem kell előáztatni sem. Egyetlen bajom vele, hogy főzés közben elveszíti a gyönyörű piros színét.

A most következő recept tulajdonképpen 2 az 1-ben, mivel az ízesítéstől függően más-más ízhatást érünk el. Úgy különíteném el, hogy az alap recept lenne odáig, amíg azt nem írom a fűszerekhez, hogy opcionális. Már maga az alap is finom, de még tovább lehet gazdagítani az ízvilágát a további fűszerekkel. Tejszínt én nem szoktam beletenni, de lehet még vele fokozni az élvezetet.

Hozzávalók:

25 dkg vöröslencse
1 közepes vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
bors
római kömény
gyömbér (opcionális)
szerecsendió (opcionális)
sáfrány (opcionális)
koriander (opcionális)
chili (opcionális)
tejszín (opcionális)

Elkészítés:

  1. Megmosom a vöröslencsét, egy fazékba rakom, mellé a többi hozzávalót, a vöröshagymát szeletelve, a fűszereket őrölve vagy mozsárban törve.
  2. Felöntöm vízzel ízlés szerint és forrás után kb. 15 perc alatt meg is fő. Látni lehet, hogy a lencse szétfőtt, akkor van kész.
  3. Ezek után turmixolom és már kész is.
Mindig érdemes otthon tartani vöröslencsét, mivel életmentő lehet, ha nincs időnk és nem is tudtunk bevásárolni. 
Elég laktató és villámgyorsan elkészíthető, talán ennél egyszerűbb nincs is, de emellett ízletes is.


1 megjegyzés: