2014. november 10., hétfő

Burgonyatorta pagodával

Burgonyatorta pagodával


Hozzávalók:

5 közepes burgonya
1/2 csirkemell filé
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 pagoda karfiol
3 tojás

bors
szerecsendió
olívaolaj




Elkészítés: 

  1. A burgonyát meghámozom, kisebb kockákra vágom és felteszem főni.
  2. A pagoda karfiolt rózsáira szedem és párolóedényben megpárolom.
  3. Megpucolom a hagymát, apró kockákra vágom.
  4. A csirkemellet apró kockákra vágom.
  5. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntök, rádobom a kockára vágott vöröshagymát és megdinsztelem.
  6. Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, sózom, borsozom és hozzáadom a zúzott fokhagymát.
  7. Ha megfőtt a burgonya, leszűröm, egy nagy tálba rakom, kicsit összetöröm villával, akkor jó, ha darabos marad. 
  8. Hozzáöntöm a csirkés egyveleget.
  9. Egy külön tányérban villával kicsit felverem a tojásokat, sót, borsot és őrölt szerecsendiót adok hozzá. Gyönyörű sárga falusi tojásokat kaptam, attól lett ilyen szép színe.
  10. Egy piteformát vékonyan kiolajozok, beleöntöm a masszát. 26 cm-es piteformában készült.
  11. Végül a párolt pagoda karfiolokat csinosan elrendezem a tetején.
  12. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.
  13. Nagyjából 20 perc alatt készen lesz. 
Hidegen és melegen egyaránt finom, mutatós étel. Ha még  tovább akarjuk gazdagítani, lehet rá reszelt parmezánt is tenni. Magában vagy salátával is fogyasztható.
A pagoda az ehető zöldségek legkülönlegesebb, legszebb formájú tagja. A XVI.  században már dokumentálták, Olaszországból származik (broccolo romanesco néven). 
A karfiol és a brokkoli keresztezéséből alakult ki. Íze inkább a karfioléhoz hasonlít, de kicsit édeskés-mogyorósabb. Állaga a karfiolénál keményebb, így nem fő úgy szét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése