2014. november 4., kedd

Gomba csicsókával és édesburgonyával

Gomba csicsókával és édesburgonyával

 Hozzávalók:

25 dkg barna csiperke gomba
2 közepes édesburgonya
2-3 csicsóka
3 csokroshagyma/shallot hagyma
2 gerezd fokhagyma
rozmaring
oregánó
só bors
vaj
sherry

Elkészítés:

  1. A gombát megtisztítom, megmosom és nagyobb darabokra vágom. Én jobban szeretem az apró gombát, finomabb íze van.
  2. Az édesburgonyát megmosom, meghámozom és falatnyi szeletekre vágom.
  3. A csicsókát is megmosom, hasonló szeletekre vágom. Gyorsan dolgozok vele, mert könnyen megfeketedik.
  4. A csokroshagymákat megpucolom, falatnyi darabokra vagdosom. Ennek a hagymának nagyon gazdag az ízvilága, érdemes kipróbálni, de ha nincs, jó másféle hagyma is.
  5. Egy serpenyőbe vajat teszek, arra rádobom a gombát, hagymát, a fűszereket és erős fokozaton sütöm.
  6. Közben hozzáadom az édesburgonyát és a csicsókát is. A fokhagymát zúzva hozzáadom.
  7. Ekkor már csak óvatosan keverem, mert az édesburgonya és a csicsóka is könnyen szétkenődhet.
  8. Nagyjából 15 perc alatt elkészül. Ekkor öntök rá kb. fél dl sherry-t, azzal 2 perc alatt összeforralom és már kész is.
Gazdag ízvilágú egytálétel, de köretnek is alkalmas. A sherry adja meg a végén a pikantériáját.
A csicsóka méltánytalanul mellőzött nálunk, pedig fontos tápanyagokat tartalmaz. Vadon is megterem és csodálatos a virága is.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin, B1–B2-vitamin, niacin- és C-vitamintartalma. Életfontosságú aminosavként lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor). Több információt a linkre kattintva találtok.
Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. 
Az édesburgonyának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése