2014. november 8., szombat

Marinált fehérpecsenye

Marinált fehérpecsenye

  Hozzzávalók:

1 kg fehérpecsenye
1/2 bögre balzsamecet
2 teáskanál feketebors
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

olívaolaj
vaj
a tetejére:
frissen őrölt bors
snidling
gránátalma mag

 

Elkészítés:

  1. Egy üvegtálba teszem a balzsamecetet, a kockára vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Alaposan összekeverem. Majd belerakom a szeletekre vágott fehérpecsenyét. Addig forgatom, míg minden oldalára kerül a marinádból. Legalább 3 napig marinálom, időnként átforgatom a húsokat.
  2.  A húsból mindig csak annyit sütök meg, amennyit éppen elfogyasztunk. A többit tovább érlelem.
  3. A sütéshez egy öntöttvas serpenyőt magas hőfokra hevítek. A hússzeleteket kiveszem a léből, lecsepegtetem és mindkét oldalát bekenem olívaolajjal. Egy-egy percig sütöm mindkét oldalát, majd hozzáadom a vajat és azzal is sütöm egy-egy percig. Persze a sütés ideje attól függ, hogy ki hogy szereti: véresen, félig átsütve vagy teljesen átsütve.
  4. Húshőmérővel, vagy ujjpróbával lehet ellenőrizni, hogy éppen milyen állapotban van a hús.
  5. Amint kész, kicsit állni hagyom, majd tányérra rendezem, frissen őrölt borssal, snidlinggel és gránátalma maggal megszórva tálalom.

Sütési módok:

  1. véresen, vagy angolosan - rare: 52 fok - 1 perc sütés, kívül szürkésbarna, belül piros.  Kézpróbával: érintsd össze a bal hüvelykujjadat a bal mutatóujjaddal, majd a jobb kezed mutatóujjával érintsd meg a hüvelykujj alatti dombot - ilyen puhaságúnak kell lennie a húsnak is.
  2. medium-rare: 55 fok - 2 perc sütés, kívül szürkésbarna, belül piros. Kézpróbával: érintsd össze a bal hüvelykujjadat a középső ujjaddal - ilyennek kell lennie a hús állagának is, érezhetően keményebb az előzőnél.
  3. félig átsült - medium: 60 fok - 3 perc sütés, a belseje piros-rózsaszín.  Kézpróbával: érintsd össze a bal hüvelykujjadat a gyűrűsujjaddal - ilyennek kell lennie a hús állagának is, érezhetően még keményebb az előzőnél. Ez a legkedveltebb sütési mód.
  4. medium-well done: 65 fok - 4 perc sütés, a belseje rózsaszín.  Kézpróbával: érintsd össze a bal hüvelykujjadat a kisujjaddal - ilyennek kell lennie a hús állagának is, érezhetően még keményebb az előzőnél.
  5. Well done: 71 fok - 5 perc sütés, steak-rajongók ezt már száraznak találják.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése