2014. szeptember 1., hétfő

Tejfölös paprikás csirke

Tejfölös paprikás csirke

Hozzávalók:

6 db egész csirkecomb
olaj

őrölt pirospaprika
egy közepes vöröshagyma
2-3 babérlevél
1 kis paradicsom
2 karika friss paprika
375 g tejföl

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat kettévágom, majd alaposan megmosom.
  2. Egy nagyobb lábasba egy kevés olajat öntök,  a vöröshagymát apró kockákra vágom,  majd beleteszem a lábasba és üvegesre pirítom.
  3. Amikor már üveges, leveszem a tűzről és beleteszek kb. 4 teáskanál őrölt pirospaprikát. Alaposan elkeverem, majd egész kevés vizet adok hozzá (nagyjából fél decit).
  4. Visszateszem a tűzre és még kb. 3 percig forralom, a vizet fokozatosan pótolom.
  5. Beleteszem a csirkecombokat, megsózom, mellé rakom a babérlevelet.
  6. Először fedő nélkül átpirítom, majd lefedem fedővel. Ekkor már hozzáadom a friss paprikát és paradicsomot is, de csak egész keveset, hogy ne legyen domináns az íze. Aki igényli, erős paprikát is tehet bele.
  7. Főlés közben párszor óvatosan megkeverem és szükség esetén kevés vizet adok hozzá. Nem szabad egyszerre sok vizet tenni bele, mert akkor túl sok lesz a leve és a hús nem pörköltszerű, hanem főtt jellegű lesz, ami nem az igazi.
  8. Amikor megfőtt, leveszem a tűzről, a húsokat és a babérleveleket kiveszem a léből, a levet botmixerrel simává mixelem, fokozatosan hozzáadva a tejfölt.
  9. Újra visszateszem a tűzre a tejfölös szaftot és megvárom, míg összeforr. Akkor visszateszem a húsokat a szószba.
 A hagyományostól annyiban térek el, hogy nem bő lében főzöm, ettől jobb az íze, nem habarom be, így kevésbé terheli a gyomrot és kevésbé hizlal. A mixeléstől pedig homogén és habosabb, lágyabb lesz a szaftja.
Galuskával találom.

1 megjegyzés: