2014. szeptember 2., kedd

Szilvás mandulás torta


Szilvás mandulás torta


Hozzávalók:

28 cm-es tortaformához
20 dkg liszt
20 dkg mandulaliszt
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj + a kenéshez
1 tasak sütőpor
4 tojás
70 dkg szilva
6-8 dkg étcsokoládé (70 %-os)
szeletelt mandula

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra melegítem.
  2. Közben a tortaformát kivajazom, majd sütőpapírral bélelem, a papírt is kivajazom, így majd könnyen kijön a formából és lejön a papírról is.
  3. Robotgéppel összekeverem a szoba hőmérsékletű vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat.
  4. Egy másik edényben összekeverem a lisztet, a mandulalisztet és a sütőport.
  5. Hozzáadom a száraz keveréket a nedves keverékhez, robotgéppel homogénre keverem. Viszonylag sűrű massza lesz, de így jó.
  6. A szilvát megmosom, szárazra törlöm, kimagozom. 14 db felet félreteszek, ezek majd a tetejére kerülnek, a többit apró darabokra vágom. 
  7. A csokoládét is apró darabkákra töröm.
  8. Egy kanállal a masszába keverem a szilvadarabokat és a csokidarabokat.
  9. A masszát a tortaformába kanalazom, a tetejét elsimítom.
  10. A félbevágott szilvákat vágással lefelé ízlésesen elrendezem  a massza tetején, nagyon picit belenyomom.
  11. A szilvák közötti részt megszórom szeletelt mandulával.


Nagyjából 50-60 percig sütöm. Akkor jó, ha a tűpróba száraz, illetve a teteje kemény.
Lehűtve szeletelem. Finom, omlós a tésztája. Másnapra még  jobban összeérnek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése