2014. szeptember 14., vasárnap

Egész csirke zöldségekkel fehérborban

Egész csirke zöldségekkel fehérborban

Hozzávalók:

1 csirke
2 szál újhagyma
2 közepes sárgarépa
5-6 burgonya
1 fej fokhagyma 
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem zöldje
feketebors

1 dl száraz fehérbor
olivaolaj

 

 

 Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra.
  2. A csirkét megmosom, szárazra törlöm. Kívül-belül alaposan sózom, borsozom.
  3. A belsejébe rakok egy csomag kakukkfűt és egy csomag petrezselyem zöldjét. A fej fokhagymát keresztben kettévágom és héjastul szintén a csirke belsejébe teszem.
  4. A lábait összekötözöm, a szárnyait hátraforgatom, szépen formára igazítom, majd egy sütőtálba teszem.
  5. Az újhagymákat hosszában és keresztben is kettévágom, mellérakom. 
  6. A sárgarépát szintén megpucolom, ízlés szerinti darabokra vágom. Én inkább nagyobb darabokban hagyom, mert így roppanós marad és nem fől szét.
  7. A krumplit megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd ízlésesen elrendezem a csirke körül.
  8. Sózom, borsozom, kicsit meglocsolom olivaolajjal, dobok mellék még kakukkfüvet és rozmaringot is, majd hozzáöntöm a száraz fehérbort.
  9. Beteszem a sütőbe, ezután már nincs sok teendő vele, esetleg néha meglocsolom a levével. Nagyjából 1 óra alatt átsül. Húshőmérővel ellenőrizhető, amikor a legvastagabb combrésznél eléri a 70 fokot, akkor kész. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.
Ízletes, aromás étel, nincs vele sok macera, a köret is egyben megvan. Friss zöld levélsalátát kínálok mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése