2015. március 31., kedd

Sacher torta


Sacher torta

Hozzávalók:

 

Piskótához

  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 6 db nagy tojás
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 16 dkg kristálycukor
  • 12 dkg búzaliszt
  • 50 g mandulaliszt

Bevonóhoz

  • 12 dkg csoki
  • 6 dkg vaj
  • 3-4 csepp étolaj

Töltelékhez

  • 20  dkg házi sárgabarack lekvár

 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 170 C-ra, és egy 23 cm átmérőjű tortakarika alját kibélelem szilikonos sütőpapírral. 
  2.  A piskótához való csokoládét vízgőzre teszem olvadni.
  3.  A vajat egy tálba teszem és a porcukorral alaposan kihabosítom.
  4.  A tojások sárgáját elválasztom a fehérjétől. Fontos, hogy nagyméretű tojást használjunk, mert annak több a fehérje. Ha csak közepes tojásunk van, akkor plusz két tojásfehérjét adjunk hozzá.
  5.  Ha már elég habos a vaj, egyenként hozzáadom a tojássárgákat és azzal is habosra verem.
  6.  Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verem a kristálycukorral együtt. Egyik leglényegesebb ennél a tortánál, hogy a hab kemény legyen.
  7.  A tojássárgás vajas masszához folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom az olvasztott csokoládét. Alaposan elkeverem.
  8.  Most a csokoládés keverékhez lassú mozdulatokkal hozzákeverem a tojásfehérjehabot, majd kis adagokban a lisztet, szeletelt mandulát. A masszát teljesen homogénre kell keverni, de ügyeljünk, hogy ne keverjük túl, ne törjön meg a fehérje!
  9. Ha elkészült a massza, beleöntöm a tortaformába. A masszát kissé homorúra kell elrendezni habkártya segítségével, akkor nem lesz púpos a teteje!
  10. Előmelegített sütőben, 170 C-on kb. 30 percig sütöm, utána 160 fokon további 30 perc alatt készre sütöm. A sütő ajtaját az első 50 percben nem szabad kinyitni! A piskóta kisültét tűpróbával ellenőrzöm kb. az 50. percben.
  11.  A piskóta tetejét simára vágom, ha szükséges, majd  vízszintesen félbevágom. 
  12. A baracklekvárt felforrósítom és simára keverem egy edényben.
  13. Az torta alsó felére kenem a forró baracklekvár felét, majd ráteszem a piskóta tetejét.
  14.  Ezek után a torta tetejét is átkenem a maradék forró baracklekvárral, végül a tortát a hűtőbe teszem, legalább egy órára.
  15. A bevonóhoz egy kis edényben vízfürdőben felolvasztom a vajat. 
  16. Ezek után hozzáadom a csokoládét és sűrű kevergetés mellett azt is felolvasztom.
  17. Ezek után leveszem a tűzről és belekeverem a 3-4 csepp étolajat, ettől lesz szép fényes.
  18. Ezek után bevonom a tortát a csokis bevonóval, majd egy órára hűtőbe teszem dermedni. Kihűlés után is szép fényes marad.
  19. Ha kihűlt a torta, forróvizes késsel szeletelhető. 
Elképesztően finom lett, bátran merem ajánlani. A habosra vert tojásfehérjétől emelkedik meg, nem kell bele sütőpor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése