2015. március 5., csütörtök

Mákos marcipános torta (gluténmentes)

Mákos marcipános torta (gluténmentes)

 Hozzávalók:

tésztához:

2 tojás
10 dkg puha vaj vagy kókuszzsír
17 dkg rizsliszt
10 dkg mákliszt vagy mák
5 dkg marcipán
1/2 sütőpor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csipet só
1 dl növényi tej vagy sima tej

tetejére:

3 evőkanál híg baracklekvár
20 dkg marcipán
10 dkg 70 %-os étcsokoládé
2 dkg vaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem.
  3. A sárgájához adom a puha vajat és az eritritet, majd elektromos habverővel alaposan kidolgozom.
  4. Hozzáadom a növényi tejet és azzal is eldolgozom.
  5. Egy másik tálban összekeverem a rizslisztet, a máklisztet, a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját és a marcipánt belereszelem. Aki nem gluténérzékeny, használhat sima lisztet is.
  6. A száraz hozzávalókat hozzáadom a nedves masszához és habverővel eldolgozom.
  7. Ezek után a tojásfehérje kemény habját finoman beleforgatom, hogy ne törjön meg.
  8. Egy 23 cm-es tortaformába sütőpapírt teszek, majd a masszát beleöntöm és betolom a sütőbe.
  9. Kb. 30 perc alatt megsül.
  10. Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.
  11. A tetejéhez a marcipánmasszát átgyúrom, majd két fólia között a torta méretére kinyújtom.
  12. Amint kihűlt a tészta, megkenem a tetejét meleg baracklekvárral, ez fogja a tortához ragasztani a marcipánt.
  13. Ezek után a kinyújtott marcipánt a tetejére teszem.
  14. Végül vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét és a vajat. 
  15. Egy kicsit kihűtöm és a marcipán tetejére öntöm, egyenletesen eloszlatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése