2015. január 8., csütörtök

Malacsült

Malacsült

 Hozzávalók:

kb. 3,5 kg bőrös malaccomb
só, bors, majoránna
zsír

Elkészítés:

  1. A sütés előtti napon a malaccombot megmosom, szárazra törlöm, a bőrét beirdalom nagyjából úgy, ahogy majd szeletelni fogom. Ezen most alig volt zsír, ezért elég volt ennyire bevagdosni.
  2. A bőrös részre nem teszek fűszert, de a húsos részt bőven sózom, borsozom, szárított, morzsolt majoránnával bedörzsölöm, majd a hűtőbe teszem.
  3. Egy rácsos tepsibe, a rácsra teszem a malaccombot és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom.
  4. Nagyjából 1 óra múlva befedem alufóliával. Majd a fólia lekerül az utolsó fél órában. Nagyjából a súlynak megfelelő időtartam alatt sül meg, ez a példány 3,5 óra alatt lett kész. Húshőmérővel érdemes ellenőrizni, akkor jó, ha a legvastagabb részen (de nem a csont mellett) eléri a 70 fokot. Lehet locsolgatni húslével vagy sörrel, de anélkül is finom lesz.
  5. A bőre ropogós, a húsa porhanyós lesz. Szeretem a fiatal állat húsának az ízét, ezért más fűszert nem használok.
  6. Héjában főtt krumplit megpucolom, karikára vágom és serpenyőben erős hőfokon megpirítom. A pirított krumplival és savanyúsággal tálalom. Díszítés: rozmaring ágacska. Rozmaringot érdemes otthon akár cserépben, akár virágládában tartani. Igénytelen, gyorsan nő, viszont sok ételhez nagyon finom és szépen díszíti is az ételeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése