Csirkemáj narancsos madársalátával
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemájkacsazsír
1 csomag madársaláta
2 narancs
krémes balzsamecet
só, bors
Elkészítés:
- A csirkemájat megmosom, szárazra törlöm.
 - Egy serpenyőben egy kis kacsazsírt melegítek, majd rádobom a májakat, nagyjából 4-es fokozaton sütöm, de fedőt teszek rá, mert a máj fröcsög, ahogy sül. Nem teszek rá semmilyen fűszert és sót sem, nehogy megkeményedjen.
 - Kb. 10 perc múlva leveszem a tűzről és úgy forgatom meg, hogy elkerüljem a fröccsenős balesetet.
 - Visszateszem a tűzre és újabb 10 percig sütöm. Ha nem sütjük túl, akkor krémesen finom lesz a máj.
 - Közben a madársalátát megmosom, lecsepegtetem, elrendezem a tányérokon.
 - A narancs héját lepucolom, vékonyan levágom róla a fehér hártyákat, szeletelem és elrendezem a madársalátán.
 - Meglocsolom krémes balzsamecettel. Én most epreset választottam a színkontraszt miatt, de ízben is jól kiegészítette a többit.
 - A megsült májakat a saláta köré rendezem, frissen őrölt fekete borssal és sóval megszórom.
 
Melegen és hidegen egyaránt finom, maximum fél óra alatt elkészülő ízletes és mutatós vacsora vagy ebéd, nagyétkűeknek előétel. A narancs ízben jól passzol a csirkemájhoz.
A máj természetes "A" vitamin (retinol) forrás, ami a szürkületben való látást biztosítja, továbbá a zavartalan növekedés, a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez is hozzájárul. Az "A" vitamin zsírban oldódó vitamin.
A kacsa- és libazsír telített zsírsavakban szegényebb, telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb, mint más állati eredetű zsírok, így a szív és érrendszerre kedvezőbb a hatásuk.
A kacsa- és libazsír a paleo étkezésben is elfogadott. 
A libazsír és a 
kacsazsír telített zsírsavakban szegényebb (26-33 g/100g), egyszeresen 
telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb (55-57 g/100g), mint más állati 
eredetű zsírok, így a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatásúak (100 
gramm libazsír esetén: energia 921 kcal, fehérje 0,5 gramm, szénhidrát 0
 százalék).
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15473/tevhitek_tenyek_zsirok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15473/tevhitek_tenyek_zsirok
Az A-vitamin biztosítja továbbá a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
    Az A-vitamin: előnyök és hátrányok
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész
    Megosztás Facebookon
    Google+""
    Oldalajánló
    Nyomtatás
    Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó 
vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a
 szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény 
érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Az A-vitamin vagy 
hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik,
 és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást 
biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős 
rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Az A-vitamin vagy 
hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik,
 és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást 
biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős 
rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése