2015. január 10., szombat

Csicseriborsó krémleves

Csicseriborsó krémleves

Hozzávalók:

25 dkg csicseriborsó
1 nagy paradicsom
1 nagyobb vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1/2 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander mag
1/2 kávéskanál Cayenne bors
2 hús- vagy zöldségleves kocka vagy alaplé 
só, bors
  

Elkészítés: 

  1. A csicseriborsót előző este beáztatom bő vízbe.
  2. Másnap leszűröm a csicseriborsót és egy fazékba teszem az összes többi hozzávalóval együtt, valamint nagyjából 2 liter vizet és puhára főzöm. Ez legalább 1 órát vesz igénybe.
  3. Amikor már puha, leturmixolom.
  4. Ha szükséges, még öntök hozzá vizet és felforralom. Számítani kell rá, hogy ahogy áll, be fog sűrűsödni.
 Elkészítése időt igényel, de egyszerű és amíg fő bármi mást lehet csinálni. Laktató és gazdagon ízesített, fűszeres leves. További chilit lehet még adni hozzá ízlés szerint. 
Aki még tovább szeretné gazdagítani, lehet hozzá kínálni tejfölt, tejszínt vagy akár joghurtot is. Akkor kicsit más lesz az ízhatása. 
A csicseriborsó méltatlanul elhanyagolt főzési alapanyag Magyarországon. Pedig amellett, hogy kevés kalóriát tartalmaz,  gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.
Rostokban és fehérjékben is gazdag, így segíti emésztésünket és kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, kezelésére is. Két fent említett jó tulajdonsága miatt a fogyókúrázók étrendjébe is tökéletesen beleillik.

Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. Az alacsony glikémiás index nem csak a cukorbetegek számára jelent jót, hiszen ez azt jelenti, hogy jóval az elfogyasztása után is kitart, vagyis elkerülhetőek az éhségrohamok.
Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára. Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése