2014. december 22., hétfő

Sült báránycomb

Sült báránycomb


Hozzávalók:

1 báránycomb (kb. 1.4 kg)
étolaj
olívaolaj
só, bors
rozmaring
kakukkfű
1 kg krumpli
3 nagy sonkahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 gránátalma

Elkészítés:

  1. A báránycombot megmosom, a hártyákat eltávolítom, letörlöm, majd besózom.
  2. Egy tepsibe kis étolajat teszek, 230 fokos sütőben felhevítem, a báránycombra kb. fél óra alatt kérget sütök.
  3. Ezután a bárányt egy rácsra teszem, a tepsibe rakom a karikára vágott krumplit, hagymát és fokhagymát, enyhén sózom, borsozom.
  4. A tetejére ültetem a báránycombot, de előtte még borsozom
  5. Mellédobom a kakukkfüvet és a rozmaringot, meglocsolom olívaolajjal, a krumplira pedig ráöntöm a bort.
  6. 180 fokos sütőben sütöm kb. 1 órát, akkor ellenőrzöm a maghőmérsékletet. A húshőmérőt oda szúrom be, ahol a legvastagabb a hús, de úgy, hogy csontot ne érjen. Ha véresen (rare) szeretnénk, akkor 54-60 fok a megfelelő, ha közepesen átsülten (medium), akkor 70 fok, a jól átsülten (well done), akkor pedig 76 fok maghőmérsékletig süssük.
  7. Ha még nem érte el a kellő hőfokot, akkor visszateszem és többször ellenőrzöm.
  8. Ha megsült, akkor kiveszem, rácsra teszem és állni hagyom kb. negyed órát. Ez főleg azért fontos, hogy ne folyjon ki a leve és így zaftosabb maradjon.
  9. Ezek után éles késsel szeletekre vágom és csonton hagyva tálalom a hagymás krumplival, friss rozmaring ággal és gránátalma magokkal díszítve.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése