2014. december 9., kedd

Érdes lepényhal újhagymával

Érdes lepényhal újhagymával

Hozzávalók:

1 lepényhal fejenként
só, bors, vaj
1 citrom
1 dl száraz fehérbor
1 csomag újhagyma  
köretként:
édesburgonya
vegyes levélsaláta
paradicsom
citrom

 

 

Elkészítés:

  1. Egy sütőbe rakható nagy serpenyőt a tűzhelyre rakok, belereszelem a citrom héját, belenyomom a fél citrom levét, egy kis vajat adok hozzá, majd összeforralom.
  2. A lepényhalat megmosom, szárazra törlöm. A citromos vajba teszem, 2 percig párolom.
  3. Hozzáöntök fél dl száraz fehérbort, azzal újabb 2 percig tovább párolom.
  4. Mivel könnyen szétesik, így nem kísérletezek a megfordítással, hanem a serpenyővel együtt beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ott újabb 4 percig sütöm.
  5. Közben egy kisebb serpenyőbe vajat teszek, belefacsarom a fél citrom levét, hozzáadom a maradék fehérbort és összeforralom
  6. Karikára vágom az újhagymák fehér részét és a serpenyőbe teszem, majd megpárolom.
  7. Az elkészült lepényhalra kanalazom a párolt újhagymát, édesburgonya chip-szel és vegyes levélsalátával tálalom.
  8. Étkezéskor középen bevágom a bőrét, ami könnyen lejön így a hófehér halhúsról. Szerencsére nem szálkás.
Gusztusos, fehér húsa van, de inkább ínyencségnek mondanám, mivel elég kevés a hús van rajta. 
A recept OceanCowboy ötlete alapján készült.
Az érdes lepényhal megtalálható Skandinávia, Közép-Európa és a Földközi-tenger minden partján, az árapály-határtól az 55 méteres mélységig, de a tengerekhez közeli folyókban és tavakban is él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése