Fűszeres házinyúl pecsenye
Hozzávalók:
1 házinyúl darabolvasó
bors
2-3 babérlevél
1 ágacska kakukkfű
1-2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
1 evőkanálnyi zsír
Elkészítés:
- Egy lábasba teszem a zsírt, felmelegítem.
- A nyuszit sózom, borsozom és a zsíron megpirítom.
- Hozzádobom a szeletekre vágott hagymát, a szeletekre vágott sárgarépát és fehérrépát.
- Ráöntöm a száraz fehérbort.
- Mellédobom a többi fűszert.
- Amikor már puha, a húst átteszem egy jénaiba, a tetejét meglocsolom egy kis zsírral és megpirítom.
- Rozmaringos krumplival tálalom, meglocsolom a lábasból a húslével, mellérakom a hús mellett párolódott zöldségeket is, ami nagyon finom pikáns a fűszerektől és a bortól. Még egy kis rozmaringgal szépítem.
- Saláta is illik hozzá.
A nyúlhús rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális
aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a
vitamin- és ásványianyag-tartalma is.
Előnyös összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri
betegeknek is megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas
vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony.
100 g nyúlhús elfogyasztása a napi szükséglet 8 százalékát fedezi
B2-vitaminból, 10 százalékát B5-vitaminból, 17 százalékát B6-vitaminból,
55 százalékát B3-vitaminból, és kielégíti teljes
B12-vitamin-szükségletünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése