2014. december 3., szerda

Fűszeres házinyúl pecsenye

Fűszeres házinyúl pecsenye

Hozzávalók:

1 házinyúl darabolva

bors
2-3 babérlevél
1 ágacska kakukkfű
1-2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
1 evőkanálnyi zsír

Elkészítés:

  1. Egy lábasba teszem a zsírt, felmelegítem.
  2. A nyuszit sózom, borsozom és a zsíron megpirítom.
  3. Hozzádobom a szeletekre vágott hagymát, a szeletekre vágott sárgarépát és fehérrépát.
  4. Ráöntöm a száraz fehérbort.
  5. Mellédobom a többi fűszert.
  6. Amikor már puha, a húst átteszem egy jénaiba, a tetejét meglocsolom egy kis zsírral és megpirítom.
  7. Rozmaringos krumplival tálalom, meglocsolom a lábasból a húslével, mellérakom a hús mellett párolódott zöldségeket is, ami nagyon finom pikáns a fűszerektől és a bortól. Még egy kis rozmaringgal szépítem.
  8. Saláta is illik hozzá.
A nyúlhús rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is.  Előnyös összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony.  
100 g nyúlhús elfogyasztása a napi szükséglet 8 százalékát fedezi B2-vitaminból, 10 százalékát B5-vitaminból, 17 százalékát B6-vitaminból, 55 százalékát B3-vitaminból, és kielégíti teljes B12-vitamin-szükségletünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése