2015. május 17., vasárnap

Gesztenyelisztes torta eperrel (glutén- és laktózmentes)

Gesztenyelisztes torta eperrel (glutén- és laktózmentes) 

 Hozzávalók:

30 dkg gesztenyeliszt
15 dkg cukor vagy eritrit
3 tojás
2 evőkanál étolaj
2 dl cocomas (kókusztejszín) 
1 dl víz
1 evőkanál holland kakaópor
1 tasak sütőpor
1 marék apró csoki pasztilla 
eper

 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral.
  3. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. Ezért kezdem ezzel, mert így nem kell közben lemosni a habverőt. 
  4. A tojások sárgáját habosra keverem 15 dkg cukorral.
  5. Hozzáadom a kókusztejszínt és a vizet.
  6. A gesztenyelisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral, majd apránként a tojásos masszához adagolom. Alaposan eldolgozom, hogy ne legyen csomós.
  7. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatom, hogy ne törjön össze.
  8. Végül beledobok egy marék csoki pasztillát és azzal is elkeverem.
  9. A masszát a tortaformába öntöm, elegyengetem.
  10. Betolom a sütőben és 40 percig sütöm. 
Gazdag ízvilágú torta (megjegyzem, a gesztenyelisztnek van egy sajátos íze, ami nekem ízlik, de előfordulhat, hogy nem mindenkinek jön be), magában is megállja a helyét, de a szezon miatt eperrel tálalom. 
Lehetne eperöntettel is, de jobban szeretem az érintetlen friss gyümölcsöt, ráadásul nem is hizlal úgy, mint a cukros öntetek.
Fel lehet még turbózni csokoládé öntettel, párizsi (ganache) krémmel vagy akár tejszínhabbal is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése