2015. május 23., szombat

Fehércsokis eperhabos pite

Fehércsokis eperhabos pite

Hozzávalók:

a tésztához:

15 dkg hideg vaj
1/2 bögre porcukor
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál só
2 evőkanál holland kakaópor
1 tojás
1 bögre liszt

3 evőkanál hideg víz

a krémhez:

20 dkg fehér csoki
1/2 l tejszín (lehet laktózmentes is)
25 dkg eper


1 evőkanál cukor 
1 kis csomag dr. Oetker zselatin

a tetejére:

25 dkg eper

Elkészítés:

  1. A tésztát egy aprítógépben állítom össze. Beleteszem az összes hozzávalót, a vajat felkockázva, a többit beleöntöm, majd bekapcsolom az aprítógépet és addig járatom, amíg a tészta morzsalékos nem lesz.
  2. Ekkor a keverőtálban összenyomkodom, összegyúrom a tésztát, hogy összeálljon.
  3. Ezek után 1-2 órára a hűtőbe teszem.
  4. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
  5. A tésztát kinyújtom akkorára, hogy a piteforma oldalára is jusson belőle. Ez a mennyiség egy nagy piteformához (30 cm) elegendő. Én most egy 23 cm-es piteformát és 4 kicsi, 12 cm-es piteformát töltöttem meg vele.
  6. A tésztát beemelem a piteformába és szépen eligazgatom benne, majd megszurkálom az alját. 
  7. Sütőpapírt teszek a tetejükre, arra száraz babot nehezéknek.
  8. A formát beteszem a sütőbe, 15 percig sütöm.
  9. Kiveszem a tésztát és hagyom teljesen kihűlni.
  10. A krémhez a fehér csokit gőz fölött felolvasztom, majd leveszem, hogy kicsit hűljön.
  11. Ezalatt a hűtőben lehűtött tejszínt kemény habbá verem. Vigyázat, a szoba hőmérsékletű tejszínből túró lesz!
  12. Az epret 1 evőkanál cukorral pürésítem. Majd 1 csomag zselatint teszek bele előírás szerint.
  13. Beleteszem az eperpürét a tejszínhabba és homogénné keverem. A színe szép világos rózsaszín lesz tőle.
  14. Ezek után apránként hozzácsurgatom az olvadt fehér csokit, közben tovább verem.
  15. A krémet a pitetésztára öntöm, szépen elsimítom.
  16. A tetejét kirakom ízlés szerint eperrel.
  17. A pitét a hűtőbe teszem, néhány óra múlva már fogyasztható.
 
Üde, friss tavaszi ízű, könnyű eperhabos pite, roppanós kakaós tésztával. 
Mi vékonyan szeretjük a tésztát, lehet kicsit vastagabbra is hagyni, ízlés szerint, értelemszerűen akkor kevesebb formába elég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése