2015. június 8., hétfő

Pecsenye libamáj tokaji aszús mártással, málnával (Foie Gras)

Pecsenye libamáj tokaji aszús mártással, málnával

Hozzávalók:

4 db pecsenye libamáj/kacsamáj
olívaolaj
só, bors
1 csokros/mogyoró/shallot hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál epres vagy málnás balzsamecet krém
1/2 bögre tokaji aszú
1 evőkanálnyi vaj
1 bögre málna

Elkészítés:

  1. A pecsenye libamájat megmosom, hártyákat leszedem róla és nagyobb szeletekre vágom. Egy teljes  májból kb. 4 szelet lesz.
  2. Sózom, borsozom, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon 2-3 percig sütöm 1-1 oldalát. Akkor jó, ha már nem véres. Túlsütni nem szabad, mert kemény lesz. Ha már elkészült, kiszedem egy tányérra.
  3. A fennmaradt zsiradékra rádobom az apróra vágott shallot hagymát és fokhagymát és megdinsztelem.
  4. Ezek után jöhet hozzá a kétféle balzsamecet és a tokaji aszú. Lassú tűzön kb. felére redukálom, majd elzárom a tűzhelyet és belekeverem a vajat.
  5. A májat a mártással és málnaszemekkel tálalom.
A pikáns mártás és a gyümölcs nagyon feldobja ezt az egyszerű sült májat. Előételnek vagy akár főételnek is finom.
Készíthető hízott májból is, úgy még finomabb, mivel a máj is omlósabb, de azért pecsenye liba- vagy kacsamájból is ízletes.

1 megjegyzés:

  1. Ja leicht fuer Dich wenn es soviel Ganzenleber in Ungarn gibt. Auf einem Besuch in Budapest koennte ich meine Augen nicht trauen wenn Ich es am Fruestueck Buffet in Hotel gesehen habe. Sehr lekkeres Rezept Czilal!

    VálaszTörlés