2015. június 3., szerda

Egészben sült süllő új krumplival és salátával

Egészben sült süllő új krumplival és salátával

Hozzávalók:

1,2 kg-os süllő
só, bors
2 teáskanál pirospaprika
3 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
néhány ágacska rozmaring
néhány ágacska kakukkfű
5 dkg vaj
1 kg új krumpli
olívaolaj
vegyes levélsaláta
citromkarikák
balzsamecet

Elkészítés:

  1. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A süllőt megtisztítom, megmosom, leszárítom. Kb. 3 cm-ként csontig beirdalom. Kívül-belül sózom, borsozom.
  3. Egy tányérban összekeverem a lisztet, a zsemlemorzsát és a pirospaprikát. A zsemlemorzsától extra ropogós lesz.
  4. A süllő egyik felét megszórom a lisztes keverékkel, jól rányomkodom.
  5. A tepsibe a süllő helyére teszek néhány szelet vajat, majd a süllőt fűszeres oldalával lefelé a vajra teszem.
  6. A hal belsejébe teszek 1-1 ág rozmaringot és kakukkfüvet. A szájába krumplit rakok, amit majd citromra cserélek, ha megsül.
  7. A másik oldalát is megszórom a fűszeres lisztes keverékkel, majd vajat darabolok rá.
  8. Az új krumplit egy fémszivaccsal megdörgölöm, megmosom, leszárítom. A kisebbeket ketté, a nagyobbakat négybe vágom, majd beleforgatom a lisztes-paprikás-zsemlemorzsás egyvelegbe.
  9. A hal köré rendezem a fűszeres krumplit, majd megszórom sóval és borssal is. Meglocsolom egy kis olívaolajjal.
  10. Ezek után néhány ágacska rozmaringot és kakukkfüvet dobok rá.
  11. Betolom a sütőbe és kb. fél óra alatt készre sütöm.
  12. Balzsamecetes vegyes levélsalátával és citromkarikákkal tálalom.
A süllő az egyik legfinomabb halunk, hófehér húsa van, ami nagyon ízletes és elég laktató is. Sajnos elég ritkán lehet kapni és az ára is közelíti a lazacét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése