2014. október 12., vasárnap

Lazacpisztráng zöldfűszerekkel

Lazacpisztráng zöldfűszerekkel

   

Hozzávalók:

1 lazacpisztráng (kb. 1,3 kg)
1 citrom
olivaolaj
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt édesnemes pirospaprika
1/2 teáskanál őrölt koriander mag
1/4 teáskanál őrölt cayenne bors
1/4 teáskanál örölt fekete bors

1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor rozmaring
1 csokor kakukkfű
1 csokor bazsalikom
2-3 babérlevél
1 csipet zsálya
1 teáskanál ázsiai citromfű
1 gerezd fokhagyma
1-2 csillagánizs 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  2. Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírra. Így nem fog leragadni a hal bőre sem és könnyű lesz kimosni a tepsit.
  3. A lazacpisztrángot megmosom, recés késsel lepikkelyezem, majd kívül-belül szárazra törlöm.
  4. A sütőpapírra locsolok egy kis olivaolajat, a halat arra fektetem, majd egy éles késsel kb. 1 cm mélyen beírdalom.
  5. Az őrölt fűszereket egy tálkában összekeverem, ezzel a fűszerkeverékkel a halamat kívül-belül jól befűszerezem.
  6. A zöldfűszereket, a babérlevelet, a zsályát, a zúzott foghagyma gerezdet, a csillagánizst és 2-3 szelet citromot a hal belsejébe pakolom.
  7. Végül a hal tetejére is locsolok egy kevés olivaolajat.
  8. A zöldfűszerek egy részét a hal köré rendezem.
  9. Kb. 10 percig 200 fokon, majd utána még kb. 30 percig 180 fokon sütöm.
  10. Salátaágyon tálalom.
A sokféle fűszer íze jól átjárja a halat, de egyik sem dominál, így harmonikus ízvilág alakul ki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése