2014. október 18., szombat

Csokoládés pite vörösboros körtével

Csokoládés pite vörösboros körtével

Hozzávalók:

a pitéhez:

15 dkg búza finomliszt
10 dkg rizsliszt
2 tojás sárgája
12 dkg jéghideg vaj 
5 dkg porcukor
1 csipet só
1-2 evőkanál tejszín (jéghideg víz is jó helyette)

a töltelékhez:

12,5 dkg mandulaliszt
10 dkg jó minőségű kakaópor
12,5 dkg kristálycukor
12,5 dkg puha vaj
3 nagy tojás

a körtéhez:

3 db Alexander körte
2 dl vörösbor
2 fahéjrúd
25 dkg kristálycukor

a tetejére:

porcukor
sárgabarack lekvár

Elkészítés:

  1. A körtéket meghámozom úgy, hogy egyben maradjon és a szára is rajta marad.
  2. Egy lábasban összekeverem a vörösbort és a kristálycukrot, valamint beledobom a fahéjat. 
  3. Amint elolvadt a kristálycukor és kissé sűrűbb lett, óvatosan beleteszem a körtéket és 10 percig főzöm, közben meg-megforgatom.
  4. Lehűtöm és mehet éjszakára a hűtőbe.
  5. A liszteket, a sót, a porcukrot és a vajat egy aprítógépbe teszem és csak addig járatom, amíg morzsalékos állagú tésztát kapok
  6. Utána beleteszem a tojások sárgáját, majd a tejszínt és azzal is megpörgetem. 
  7. Ezek után kézzel összegyúrom, de nem kell nagyon kidolgozni. 6 db gombócot formálok belőle és lefedve beteszem a hűtőbe.
  8. Másnap 180 fokra előmelegítem a sütőt.
  9. Míg melegszik, a tésztákat kinyújtom és egyenként a 12 cm átmérőjű piteformákba illesztem, majd villával megszurkálom mindegyik alját. Megint visszateszem őket a hűtőbe.
  10. Ezután elkészítem a tölteléket, amihez a hozzávalókat a tojások kivételével alaposan kikeverem elektromos habverővel. Aki nagyon édesszájú, még 5 dkg-mal több cukrot rakhat a töltelékbe.
  11. Mikor már jó az állaga, egyenként a tojásokat is beleteszem és azzal is keverem. A massza nem lesz folyós, de így jó.
  12. Ezek után egyenletesen elosztom a csokis keveréket a piteformákba.
  13. A körtéket kiveszem a vörösboros szirupból, lecsöpögtetem és kettévágom. 
  14. Ezek után keresztben beirdalom őket, de vigyázok, hogy egyben maradjanak.
  15. Minden pite tetejére 1-1 fél körte kerül.
  16. Az előmelegített sütőben fél óráig sütöm.
  17. Miután kivettem a sütőből, a körtéket megkenem melegített baracklekvárral.
  18. Végül porcukorral megszórom a kis pitéket.
Tálalható melegen vanília krémmel, vagy hidegen fagylalttal is, de csak úgy magában is finom. Általában 1 fél pitét lehet számolni fejenként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése