2014. október 15., szerda

Kakaós-mandulás macaron

Kakaós-mandulás macaron

 

Hozzávalók:

22 dkg porcukor
11 dkg mandulaliszt
2 evőkanál kakaó
1 vaníliás cukor
3 tojás fehérje
5 dkg kristálycukor

nutella





 

Elkészítés:

  1. Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.
  2. A mandulalisztet, a porcukrot és a kakaót összekeverem.
  3. Egy másik tálban a vaníliás cukorral elkezdem felverni a tojásfehérjét elektromos habverővel közepes fokozaton. Mikor már habos, kanalanként adagolva hozzáadom a kristálycukrot és teljes fokozaton addig verem, amíg olyan kemény nem lesz, hogy kis csúcsocskákat formál. Fontos, hogy a tojásfehérje szoba hőmérsékletű legyen.
  4. Ezek után hozzákeverem a mandulalisztes egyveleget, határozott, de finom mozdulatokkal.
  5. Tészta adagolóba teszem a tésztát, de lehet habzsákba is tenni, sőt nylon zacskóba is, aminek a csücskét ki lehet vágni. Az elkészített sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű adagokat nyomok. Akkor lett jó a tészta, ha nem terül nagyon szét, hanem kis csúcsa marad, mikor kinyomom. Ez később szét fog terülni.
  6. 30 percig állni hagyom a tésztát, addig előmelegítem a sütőt 160 fokra.
  7. Ha letelt az idő, beteszem a tésztát, inkább a sütő alsó negyedébe, mert fontos, hogy talpa képződjön a kis macaronoknak.
  8. Nagyjából 10 perc alatt meg is sül. Ekkor kiveszem a sütőből és megvárom, amíg kihűl. Ha kihűlt, könnyen lejön a papírról.
  9. A kis fél macaronokat megtöltöm nutellával, úgy ragasztom össze. Meg lehet tölteni saját készítésű krémmel vagy lekvárral is, úgy is finom.
  10. Ekkor egy selyempapírral bélelt dobozba állítom őket és beteszem a hűtőbe. Fontos várni 1-2 napot, hogy a krémek átitassák a tésztáját, mert úgy sokkal finomabb. A lekvár már 1 nagy alatt, míg egyéb krémek 2-3 nap alatt érik el a kívánt hatást.
  11. Hűtőszekrényből kivéve érdemes legalább egy órát várni, mert szoba hőmérsékleten finomabb az íze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése