Csokis tiramisu torta (sütés nélkül)
Hozzávalók:
25 dkg babapiskótakb. 4 dl cukrozott kávé
20 dkg 70 %-os étcsokoládé
5 dkg vaj
1 csipet só
4 nagy tojás (szalmonella ellen kezelt)
10 dkg kristálycukor
1 csipet vanília kivonat
50 dkg mascarpone
1 kis csomag tortazselé
Holland kakaópor a tetejére
Elkészítés:
- Egy 23 cm-es tortaforma alját kibélelek sütőpapírral.
- A babapiskótákat egyenként belemártom a kávéba, de nem áztatom el és egyenként lerakom a forma aljába, kétsorosan, egymásra átlós a két sor, hogy jól takarjon.
- Az étcsokit a vajjal és a csipet sóval gőz fölött felolvasztom, majd a babapiskóta rétegre egyenletesen eloszlatom. A csoki így majd kitölti a hézagokat és vékony bevonatot képez, ami még vágható lesz.
- A tojássárgákat a cukorral gőz felett habosra keverem, majd leveszem.
- Hozzáadom a mascarponét és egyneművé keverem.
- Közben a leírás szerint elkészítem a zselét és belekeverem a masszába.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd beleforgatom a krémbe.
- A krémet a csokoládéréteg fölé öntöm, egyenletesen eloszlatom, elsimítom.
- Végül megszórom vékonyan kakaóporral.
- Legalább 2 órára, de még jobb, ha éjszakára hűtőbe teszem dermedni.
Betű szerint megcsináltam, de folyik a krém és nagyon édes. A tortazselé leírásban szereplő cukor szerintem nincs beleszámolva. És a 2,5 dl víz ami a tortazselé leírásban van, valószínűleg sok!
VálaszTörlésLehet, hogy többféle tortazselé van, ez az oka, illetve nem vártad meg, míg a víz elfő a zselében. Javaslom akkor inkább helyette a sima Dr.Oetker Lapzselatint, azzal biztos, hogy jó lesz. 2 db lapzselatint 5 percre áztass be vízbe úgy, hogy ellepje a víz. Utána nyomkodd ki belőle a vizet. Majd egy mini serpenyőbe tegyél 2 evőkanál vizet, abba bele a kinyomkodott lapzselatint és folyamatosan kevergesd, amíg felolvad. Kicsit hagyd hűlni, majd keverd a krémbe. Mostanában én mindig ezt használom.
Törlés