Quinoa saláta (gluténmentes)
Hozzávalók:
1 kisebb bögre quinoa
olívaolaj
balzsamecet
só, bors
1 kisebb sárgarépa
2 paradicsom
1/2 uborka
1 paprika
3 zellerszár
2 újhagyma
2 marék jégsaláta
némi dió, kesudió, napraforgómag
Elkészítés:
- A quinoát alaposan átmosom, majd szűrőn lecsöpögtetem. Ez fontos, mert különben keserű lesz. Van rajta egy külső réteg, ami védi a magot, ezért nem tudják megtámadni a rovarok sem.
- Egy lábasba kevés olívaolajat teszek, rádobom a quinoát, átforrósítom.
- Ezután felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel és megfőzöm. Nekem ez most fél óráig tartott. Akkor jó, ha jól megdagad és ilyen kis farkincaszerűségek láthatók.
- Ezután hagyom langyosra hűlni.
- Amíg hűl, összevagdosom a hozzávaló zöldségeket. Lehet tetszés szerint bármivel kombinálni, nekem most ezek voltak itthon. Mindenki akkorára vagdossa, amilyen méretet szívesen eszik. Nekem akkor ízlik, ha szép apróra vágom a zöldségeket.
- A magvakat meg is lehet pirítani, majd kisebb darabokra tördelni.
- Végül az egészet összekeverem és balzsamecettel és még további olívaolajjal meglocsolom. Sóval, borssal ízesítem.
Ez egy nagyon laktató saláta. Magában is finom, de bármilyen húshoz jó köretnek is.
A quinoa a világ egyik legegészségesebb étele. Rendszertanilag nem gabonaféléről van szó, valójában a paraj és a cékla családjába sorolható a növény, de gabonaként használjuk. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb mag. Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Minden eszenciális aminosavat tartalmaz. Gluténmentes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése