2015. szeptember 13., vasárnap

Quinoa saláta (gluténmentes)

Quinoa saláta (gluténmentes)



Hozzávalók:

1 kisebb bögre quinoa
olívaolaj
balzsamecet
só, bors
1 kisebb sárgarépa
2 paradicsom
1/2 uborka
1 paprika
3 zellerszár
2 újhagyma
2 marék jégsaláta
némi dió, kesudió, napraforgómag

Elkészítés:

  1. A quinoát alaposan átmosom, majd szűrőn lecsöpögtetem. Ez fontos, mert különben keserű lesz. Van rajta egy külső réteg, ami védi a magot, ezért nem tudják megtámadni a rovarok sem.
  2. Egy lábasba kevés olívaolajat teszek, rádobom a quinoát, átforrósítom.
  3. Ezután felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel és megfőzöm. Nekem ez most fél óráig tartott. Akkor jó, ha jól megdagad és ilyen kis farkincaszerűségek láthatók. 
  4. Ezután hagyom langyosra hűlni.
  5. Amíg hűl, összevagdosom a hozzávaló zöldségeket. Lehet tetszés szerint bármivel kombinálni, nekem most ezek voltak itthon. Mindenki akkorára vagdossa, amilyen méretet szívesen eszik. Nekem akkor ízlik, ha szép apróra vágom a zöldségeket.
  6. A magvakat meg is lehet pirítani, majd kisebb darabokra tördelni.
  7. Végül az egészet összekeverem és balzsamecettel és még további olívaolajjal meglocsolom. Sóval, borssal ízesítem.
Ez egy nagyon laktató saláta. Magában is finom, de bármilyen húshoz jó köretnek is. 

A quinoa a világ egyik legegészségesebb étele. Rendszertanilag nem gabonaféléről van szó, valójában a paraj és a cékla családjába sorolható a növény, de gabonaként használjuk. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb mag. Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Minden eszenciális aminosavat tartalmaz. Gluténmentes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése