2015. szeptember 20., vasárnap

Málnakrémes kuglóf

Málnakrémes kuglóf

Hozzávalók:

a tésztához:

1 1/2 bögre kristálycukor
1 3/4 bögre liszt
3/4 bögre holland kakaópor
1 1/2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
2 nagy tojás
1 1/2 dl görög joghurt
1/2 bögre növényi olaj (most kókuszolaj)
1 csipet vanília kivonat
1 bögre forrásban lévő víz

a málnás krémhez:

3 dl görög joghurt
2 tojás
1 csipet vanília kivonat
1/4 bögre keményítő
1/2 bögre málna püré
1/2 bögre kristálycukor

 a ganachhoz:

1/4 bögre méz
1/4 bögre kakaópor
1 csipet vanília kivonat
5 evőkanál görög joghurt 
3 evőkanál növényi olaj

a tetejére:

fagyasztott málnaszemek

Elkészítés:

  1. A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
  2. Egy normál kuglóf formát alaposan kivajazok, kilisztezek.
  3. Először a málnás krémet készítem el, amihez a fagyasztott málnát a cukorral aprítógépben pürésítem.
  4. Ezután hozzáadom a vaníliát, a tojást és a görög joghurtot, amit habverővel összekeverek.
  5. Utána apránként mehet hozzá a keményítő is, amivel szintén alaposan kikeverem, majd félrerakom. Elég híg lesz, de így jó.
  6. A tésztához a száraz hozzávalókat (a cukrot kivéve) alaposan összekeverem egy tálban.
  7. Egy másik tálban a tojást kikeverem a cukorral. 
  8. Mehet hozzá a joghurt, majd az olaj is, ezekkel is alaposan elkeverem.
  9. Ezek után apránként belekeverem a száraz hozzávalókat.
  10. Végül jöhet a forró víz, amivel simára keverem.
  11. Nem kell megijedni, elég híg lesz a massza.
  12. A híg masszát beleöntöm a kuglóf formába.
  13. Ezek után beleöntöm a málnás krémet is, úgy, hogy ne érjen a forma oldalához, csak körben végig a tészta közepébe öntözöm. A málnás krém teljesen le fog süllyedni, amint majd a képen is látni a végeredményt.
  14. Berakom a formát a sütőbe és kb. 50 percig sütöm. Tűpróbát végzek és ha szükséges, lehet még 5-10 perccel tovább sütni.
  15. Ezután kiveszem egy rácsra, 10 percig állni hagyom a formában.
  16. Végül kiöntöm a rácsra a kuglófot és hűlni hagyom.
  17. Ha kihűlt, elkészítem a ganach-t, ami egy elég vastag krémet fog kiadni a megadott összetevőkből.
  18. Vízgőz felett az összetevőket homogénre keverem. Az olajat a legvégén rakom bele. 
  19. A ganach-t a kuglófra kenem rusztikus formában.
  20. Végül a tetejét végigrakom fagyasztott málnával, ami rajta fog kiolvadni.
  21. Hagyom kicsit szilárdulni, utána vágom fel.
Tartalmas, különleges kuglóf. Gazdagabb málna krémhez joghurt helyett mascarponét is lehet használni.


 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése