2015. július 20., hétfő

Csokiszuflé, másnéven lávatorta



 Csokiszuflé, másnéven lávatorta

 

Hozzávalók:

vaj a formák kikenéséhez
2 tojás sárgája
2 egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
10 dkg 70 %-os étcsoki
5 evőkanálnyi vaj
4 teáskanál holland kakaópor
3 evőkanál (lapos) liszt
1 csipet só
1 csipet vanília kivonat

Elkészítés:


  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra.
  2. A formákat alaposan kivajazom és egy mélyebb tálba vagy tepsibe rakom. 
  3. A kakaóport és a lisztet egy kis tálkában összekeverem.
  4. A vajat és a csokoládét gőz fölött felolvasztom.
  5. A tojásfehérjét a csipet sóval keménnyé verem. Akkor jó, ha felfordítom az edényt, akkor is benne marad.
  6. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával fehéredésig keverem, vagyis amíg fényes, krémes és világos színű nem lesz.
  7. Ezek után az olvadt csokis keveréket csurgatva és folyamatos kevergetés mellett a tojássárgás masszába keverem.
  8. Ezek után apránként hozzákeverem a lisztes-kakaós keveréket.
  9. Végül a tojásfehérjét óvatosan beleforgatom.
  10. Ezek után a formákba öntöm a masszát. A tetejüket elsimítom és leütögetem, hogy egyformán emelkedjen fel.
  11. A tepsit, benne a formákkal betolom a sütőbe, majd a tepsibe annyi forró vizet öntök, hogy kb. a formák feléig érjen.
  12. Kb. 10-15 percig sütöm, majd kiveszem és pár percig pihentetem.
  13. Egy késsel körbevágom a tésztát a formában, hogy könnyebben kijöjjön.
  14. Ezek után a kistányért a forma tetejére teszem, az egészet megfordítom és így szépen egyben marad, ahogy kijön a formából.
  15. A tetejét megszórom porcukorral és gyümölccsel: eperrel, ribizlivel, szederrel vagy málnával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése