Rikottás sajttorta bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók:
125 g kakaós Győri édes keksz40 g puha vaj
500 g rikotta
250 g mascarpone
250 g görög joghurt
1 bögre porcukor
2 evőkanál keményítő
6 tojás
1 vaníliás cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja (opcionális)
1/3 bögre lekvár
1 bögre fekete szeder (most fagyasztott)
1/2 bögre málna (most fagyasztott)
1 evőkanál porcukor
1 bögre habtejszín
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- Egy normál méretű (23 cm) tortaforma alját kibélelem sütőpapírral.
- A kekszet a vajjal együtt aprítógépben összetöröm.
- A kekszes vajas keveréket a tortaforma aljába simítom, jól lenyomkodom.
- Beteszem a sütőbe és 8 percig sütöm.
- Utána hagyom kihűlni.
- A sütőt feltekerem 230 fokra.
- A rikottát, a mascarponét, a joghurtot, a cukrokat és a sót elektromos habverővel alaposan felverem.
- Majd hozzáadom a keményítőt, azzal is alaposan eldolgozom.
- Utána egyenként beleütöm a tojásokat, azzal is jó habosra keverem.
- Belekeverem a citromhéjat is.
- Ezek után beleöntöm a formába, majd a sütőbe teszem.
- 230 fokon 10 percig sütöm.
- Leveszem a hőfokot 120 fokra és 60-65 percig tovább sütöm.
- Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd 1 éjszakára a hűtőbe teszem.
- Másnap a lekvárt (nekem most eperlekvárom volt) mikróban felmelegítem, majd megkenem vele a torta tetejét, hogy jobban a helyén maradjon majd a gyümölcs.
- Kirakom a tetejét fekete szederrel és málnával. Most fagyasztott gyümölcsöm volt, de nem gond, fagyasztott állapotban teszem rá, kb. 1/2 óra alatt kienged.
- A lehűtött tejszínt az 1 kanál porcukorral kemény habbá verem.
- A habot nyomózsákba teszem és a torta szélét kidíszítem.
A torta díszítés nélkül is nagyon finom, de a gyümölcsökkel és a szélén a szépséges habkoszorúval ünnepi asztal dísze is lehet.
A szokásos sajttortánál sokkal finomabb, lágyabb, zaftosabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése