2014. november 23., vasárnap

Rikottás sajttorta bogyós gyümölcsökkel

Rikottás sajttorta bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:

125 g kakaós Győri édes keksz
40 g puha vaj

500 g rikotta
250 g mascarpone
250 g görög joghurt 
1 bögre porcukor
2 evőkanál keményítő
6 tojás
1 vaníliás cukor
1 csipet só 
1 citrom reszelt héja (opcionális)

1/3 bögre lekvár
1 bögre fekete szeder (most fagyasztott)
1/2 bögre málna (most fagyasztott)

1 evőkanál porcukor
1 bögre habtejszín 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. Egy normál méretű (23 cm) tortaforma alját kibélelem sütőpapírral.
  3. A kekszet a vajjal együtt aprítógépben összetöröm.
  4. A kekszes vajas keveréket a tortaforma aljába simítom, jól lenyomkodom.
  5. Beteszem a sütőbe és 8 percig sütöm.
  6. Utána hagyom kihűlni.
  7. A sütőt feltekerem 230 fokra.
  8. A rikottát, a mascarponét, a joghurtot, a cukrokat és a sót elektromos habverővel alaposan felverem.
  9. Majd hozzáadom a keményítőt, azzal is alaposan eldolgozom.
  10. Utána egyenként beleütöm a tojásokat, azzal is jó habosra keverem.
  11. Belekeverem a citromhéjat is.
  12. Ezek után beleöntöm a formába, majd a sütőbe teszem.
  13. 230 fokon 10 percig sütöm.
  14. Leveszem a hőfokot 120 fokra és 60-65 percig tovább sütöm.
  15. Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd 1 éjszakára a hűtőbe teszem.
  16. Másnap a lekvárt (nekem most eperlekvárom volt) mikróban felmelegítem, majd megkenem vele a torta tetejét, hogy jobban a helyén maradjon majd a gyümölcs.
  17. Kirakom a tetejét fekete szederrel és málnával. Most fagyasztott gyümölcsöm volt, de nem gond, fagyasztott állapotban teszem rá, kb. 1/2 óra alatt kienged.
  18. A lehűtött tejszínt az 1 kanál porcukorral kemény habbá verem.
  19. A habot nyomózsákba teszem és a torta szélét kidíszítem.
 A torta díszítés nélkül is nagyon finom, de a gyümölcsökkel és a szélén a szépséges habkoszorúval ünnepi asztal dísze is lehet. 
A szokásos sajttortánál sokkal finomabb, lágyabb, zaftosabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése