Burgonyatorta pagodával
Hozzávalók:
5 közepes burgonya1/2 csirkemell filé
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 pagoda karfiol
3 tojás
só
bors
szerecsendió
olívaolaj
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozom, kisebb kockákra vágom és felteszem főni.
- A pagoda karfiolt rózsáira szedem és párolóedényben megpárolom.
- Megpucolom a hagymát, apró kockákra vágom.
- A csirkemellet apró kockákra vágom.
- Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntök, rádobom a kockára vágott vöröshagymát és megdinsztelem.
- Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, sózom, borsozom és hozzáadom a zúzott fokhagymát.
- Ha megfőtt a burgonya, leszűröm, egy nagy tálba rakom, kicsit összetöröm villával, akkor jó, ha darabos marad.
- Hozzáöntöm a csirkés egyveleget.
- Egy külön tányérban villával kicsit felverem a tojásokat, sót, borsot és őrölt szerecsendiót adok hozzá. Gyönyörű sárga falusi tojásokat kaptam, attól lett ilyen szép színe.
- Egy piteformát vékonyan kiolajozok, beleöntöm a masszát. 26 cm-es piteformában készült.
- Végül a párolt pagoda karfiolokat csinosan elrendezem a tetején.
- 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.
- Nagyjából 20 perc alatt készen lesz.
Hidegen és melegen egyaránt finom, mutatós étel. Ha még tovább akarjuk gazdagítani, lehet rá reszelt parmezánt is tenni. Magában vagy salátával is fogyasztható.
A pagoda az ehető zöldségek legkülönlegesebb, legszebb formájú tagja. A XVI. században már dokumentálták, Olaszországból származik (broccolo romanesco néven).
A karfiol és a brokkoli keresztezéséből alakult ki. Íze inkább a karfioléhoz hasonlít, de kicsit édeskés-mogyorósabb. Állaga a karfiolénál keményebb, így nem fő úgy szét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése