Kacsamell vörösboros málnamártással
Hozzávalók:
2 kacsamellsó
bors
1 bögre málna (most fagyasztott)
1 csokros hagyma (shallott)
1 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
1 teáskanál cukor
kakukkfű
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 120 fokra.
- A kacsamellet megmosom, szárazra törlöm. A bőrös felét ferdén kockásra beírdalom, de csak a zsíros részt, a húsba nem vágok bele.
- Egy nagy serpenyőt a tűzhelyen felhevítek, nem kell bele zsiradék.
- A kacsamelleket bőrével lefelé beleteszem. Közben a hőfokot közepesre leveszem, hogy ne égjen meg. A bőrös oldalt így sütöm kb. 5-6 percig. Közben a kisülő zsírt kimerem egy másik edénybe. Jó lesz az még máskor főzéshez, sütéshez.
- Megfordítom a kacsamellet, a másik oldalt 3-4 percig sütöm.
- Ezek után egy előmelegített jénaiba teszem, majd a sütőbe. Ott sül kb. 20 percig. Attól függően, hogy mekkora a mell, illetve, hogy mennyire akarom átsütni. Ezek most nagy mellek voltak, így kellett ennyi idő.
- Utána kiveszem a sütőből és 10 percig pihentetem, majd szeletelem.
- Míg a sütőben van, elkészítem a vörösboros málnamártást. Ehhez a serpenyőből, amiben elősütöttem a kacsamellet, a zsír nagyját kimerem.
- A csokros hagymát és a fokhagymát apróra vágom és átpirítom.
- Hozzáadom a cukrot, a kis ág kakukkfüvet, majd hozzáöntöm a vörösbort és forralom néhány percig.
- Belerakom a málna felét és szétfőzöm benne, hagyom besűrűsödni a szószt.
- Utána leszűröm, hogy a magja ne kerüljön bele.
- A kacsamellet megöntözöm a pikáns, vörösboros málnamártással, majd málnaszemekkel díszítem. Semleges ízű köret illik hozzá, így rizst tálaltam hozzá.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés