2014. október 28., kedd

Sertéskaraj alma chutney-val

Sertéskaraj alma chutney-val

 Hozzávalók:

8-10 szelet kb. 1 cm vastag kicsontozott karaj

bors
olívaolaj

1 nagyobb vöröshagyma
4 db alma (én goldent használtam)
1/2 börgre almaecet
1/2 bögre mazsola
1 teáskanál gyömbérpor
1/2 teáskanál mustár
1 csipet cayenne bors

friss kakukkfű ágacska

Elkészítés:

  1. A karajt megmosom, szárazra törlöm és kb. 1 cm vastag szeletekre vágom, majd sózom, borsozom.
  2. Egy nagy serpenyőbe kevés olajat teszek, amint az olaj áthevül, beleteszem a karaj szeleteket. Oldalanként 6-7 percig sütöm. Lefedni nem szabad. Akkor se jó ha túlsül, de nyers se maradjon. Húshőmérővel lehet ellenőrizni, 68 fokon már jó.
  3. Eközben előkészítem a chutney hozzávalóit. Az almákat meghámozom és nagyobb kockákra vágom, a hagymát ugyancsak meghámozom és nagy kockákra vágom.
  4. Egy másik serpenyőbe kevés olíva olajat öntök, felmelegítem, beleteszem a kockára vágott hagymát és 6 percig sütöm. Lefedni nem kell.
  5. Ezek után hozzáadom a kockára vágott almákat és újabb 4 percig párolom.
  6. Ezek után beleöntöm az almaecetet, hozzáadom a mazsolát, a gyömbért, a mustárt és a cayenne borsot is. Ezekkel újabb 3 percig párolom, magas hőmérsékleten.
  7. Ha kell még sózom, borsozom és ezzel készen is van.
  8. A chutney-t a hússzeletekre és mellé tálalom, friss kakukkfű ágacskával díszítem.
  9. Lehet hozzá még bármilyen semleges ízű köretet adni.
A finom fűszeres íz dominál, nem kell aggódni, nem lesz édes. Hamisítatlan őszi ízvilagú étel.
Gyorsan készen van, ebéd előtt 30-40 perccel előbb elég nekilátni, ha van valakinek egy kis gyakorlata. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése