Csíráztatás-Brokkoli csíra
A friss csíranövények nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak és nagyon jótékony hatással vannak a szervezetre.
A
brokkoli csíra többek között sok kálciumot tartalmaz, valamint egy
szulforafán nevű vegyületet, amely elpusztítja a Helicobacter pylori-t,
ami a fekélyek és a gyomor rákos megbetegedéséért felelős.
Fogyasztása segít megelőzni a vérszegénység kialakulását, hatóanyagai
védik a szívet, a tüdőt, támogatják az immunrendszer védekező
mechanizmusát. A brokkoliban, ill. a brokkoli csírában izoláltak először
egy szulforafán nevű anyagot, amelyről kiderült, hogy valóban számos
rákellenes hatást mutatnak: például lassítják a rákos sejtek
szaporodását ,ill. aktiválni képes az egyik legfontosabb szabadgyökök
elleni védekező mechanizmust a szervezetben
A brokkoli csíra Indol-3-carbinol nevű összetevője hozzájárul a nemi
hormonok egyensúlyához. Pozitívan befolyásolja az ösztrogének és a
tesztoszteron metabolizmusát. Befolyásolja a sejtek egészséges
fejlődését az emberi szervezetben, segít megakadályozni a daganatos
sejtek növekedését. Az Indol-3-karbinol antioxidáns tulajdonságokkal
rendelkezik
Felhasználás:
- szendvicsekbe
- pizza tetejére
- joghurtban, kefirben
- müzliben
- túróban
- köretekhez
- levesekhez feltétként
- salátákhoz
- hidegtálakhoz
- frissen sültekhez
Hozzávalók:
csíráztató edénybrokkoli mag
víz
Elkészítés:
- Csíráztatóedényt bioboltokban érdemes vásárolni, 1-2 vagy 3 szintes készleteket láttam. Érdemes cserépedényt vásárolni, mert az jobban tartja a nedvességet, jobban biztosítja a párát a magocskáknak.
- A csíráztatáshoz szükséges magokat is bioboltokban szerencsés beszerezni.
- Az alsó tálkában beáztatok 1 csapott evőkanálnyi magot 24 órára.
- Másnap a magokat a felső, lyukacsos tálkába teszem.
- Reggel-délben és este folyó vízzel átöblítem.
- Fontos, hogy ne legyen pangó vízben, mert akkor megpenészedhet.
- Izgalmas látvány, ahogy felpattan a mag, majd napról-napra nő a kis csírácska.
- Tűző napra nem szabad tenni és 20 fok alatti helyiségbe sem.
- Attól függően, hogy sok fényt vagy kevesebbet kap-e, változik a benne képződő vitaminok összetétele, ezért érdemes cserélgetni a helyeket.
- A brokkoli viszonylag lassabban csírázik ki, de 3-7 nap alatt kész növénykénk lesz.
- Ekkor már lehet fogyasztani, a maradékot kis edénykében a hűtőszekrényben kell tárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése