Csokoládés pite vörösboros körtével
Hozzávalók:
a pitéhez:
15 dkg búza finomliszt10 dkg rizsliszt
2 tojás sárgája
12 dkg jéghideg vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
1-2 evőkanál tejszín (jéghideg víz is jó helyette)
a töltelékhez:
12,5 dkg mandulaliszt10 dkg jó minőségű kakaópor
12,5 dkg kristálycukor
12,5 dkg puha vaj
3 nagy tojás
a körtéhez:
3 db Alexander körte2 dl vörösbor
2 fahéjrúd
25 dkg kristálycukor
a tetejére:
porcukorsárgabarack lekvár
Elkészítés:
- A körtéket meghámozom úgy, hogy egyben maradjon és a szára is rajta marad.
- Egy lábasban összekeverem a vörösbort és a kristálycukrot, valamint beledobom a fahéjat.
- Amint elolvadt a kristálycukor és kissé sűrűbb lett, óvatosan beleteszem a körtéket és 10 percig főzöm, közben meg-megforgatom.
- Lehűtöm és mehet éjszakára a hűtőbe.
- A liszteket, a sót, a porcukrot és a vajat egy aprítógépbe teszem és csak addig járatom, amíg morzsalékos állagú tésztát kapok
- Utána beleteszem a tojások sárgáját, majd a tejszínt és azzal is megpörgetem.
- Ezek után kézzel összegyúrom, de nem kell nagyon kidolgozni. 6 db gombócot formálok belőle és lefedve beteszem a hűtőbe.
- Másnap 180 fokra előmelegítem a sütőt.
- Míg melegszik, a tésztákat kinyújtom és egyenként a 12 cm átmérőjű piteformákba illesztem, majd villával megszurkálom mindegyik alját. Megint visszateszem őket a hűtőbe.
- Ezután elkészítem a tölteléket, amihez a hozzávalókat a tojások kivételével alaposan kikeverem elektromos habverővel. Aki nagyon édesszájú, még 5 dkg-mal több cukrot rakhat a töltelékbe.
- Mikor már jó az állaga, egyenként a tojásokat is beleteszem és azzal is keverem. A massza nem lesz folyós, de így jó.
- Ezek után egyenletesen elosztom a csokis keveréket a piteformákba.
- A körtéket kiveszem a vörösboros szirupból, lecsöpögtetem és kettévágom.
- Ezek után keresztben beirdalom őket, de vigyázok, hogy egyben maradjanak.
- Minden pite tetejére 1-1 fél körte kerül.
- Az előmelegített sütőben fél óráig sütöm.
- Miután kivettem a sütőből, a körtéket megkenem melegített baracklekvárral.
- Végül porcukorral megszórom a kis pitéket.
Tálalható melegen vanília krémmel, vagy hidegen fagylalttal is, de csak úgy magában is finom. Általában 1 fél pitét lehet számolni fejenként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése