2014. október 29., szerda

Sütőtök-sárgarépa-paprika krémleves

Sütőtök-sárgarépa-paprika krémleves

 Hozzávalók:

1 kg sütőtök
2 sárgarépa
1 sárga kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
1 cm-nyi gyömbér
csipet chili

bors
őrölt szerecsendió
2 húsleves kocka vagy alaplé, ha van
2 dl kókusztejszín
a tetejére:
tökmag
petrezselyem zöldje

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat megmosom, felkockázom, majd egy fazékba teszem. Felengedem vízzel, aszerint, milyen sűrű levest szeretnék. Ha sűrűt, akkor éppen ellepje a zöldségeket a víz. Ha hígabbat,  akkor lehet több vizet tenni hozzá. Beleteszem a fűszereket és a leveskockákat is.
  2. Amint puhára főtt, összeturmixolom.
  3. Belekeverem a kókusztejszínt és éppen csak összeforralom.
  4. Pírított tökmaggal és petrezselyem zöldjével tálalom.
A sütőtök krémlevest is számtalan módon lehet elkészíteni. Én jobban szeretem úgy, hogy többféle zöldséget rakok bele, így nem lesz olyan erősen domináló benne a sütőtök nekem kicsit erőszakos íze. Az alapelv, hogy mindenből egy kicsit, hogy harmonizáljanak, kiegyenlítsék egymást. Ez a variáció is nagyon kellemes ízvilágot ad.
A sütőtök kedvező élettani hatásairól szerintem már mindenki hallott, de azért a linket érdemes elolvasni. A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. (Aláhúzott részre kattintva előjön a belinkelt oldal)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése