Kakaós-mandulás macaron
Hozzávalók:
22 dkg porcukor
11 dkg mandulaliszt
2 evőkanál kakaó
1 vaníliás cukor
3 tojás fehérje
5 dkg kristálycukor
nutella
Elkészítés:
- Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.
- A mandulalisztet, a porcukrot és a kakaót összekeverem.
- Egy másik tálban a vaníliás cukorral elkezdem felverni a tojásfehérjét elektromos habverővel közepes fokozaton. Mikor már habos, kanalanként adagolva hozzáadom a kristálycukrot és teljes fokozaton addig verem, amíg olyan kemény nem lesz, hogy kis csúcsocskákat formál. Fontos, hogy a tojásfehérje szoba hőmérsékletű legyen.
- Ezek után hozzákeverem a mandulalisztes egyveleget, határozott, de finom mozdulatokkal.
- Tészta adagolóba teszem a tésztát, de lehet habzsákba is tenni, sőt nylon zacskóba is, aminek a csücskét ki lehet vágni. Az elkészített sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű adagokat nyomok. Akkor lett jó a tészta, ha nem terül nagyon szét, hanem kis csúcsa marad, mikor kinyomom. Ez később szét fog terülni.
- 30 percig állni hagyom a tésztát, addig előmelegítem a sütőt 160 fokra.
- Ha letelt az idő, beteszem a tésztát, inkább a sütő alsó negyedébe, mert fontos, hogy talpa képződjön a kis macaronoknak.
- Nagyjából 10 perc alatt meg is sül. Ekkor kiveszem a sütőből és megvárom, amíg kihűl. Ha kihűlt, könnyen lejön a papírról.
- A kis fél macaronokat megtöltöm nutellával, úgy ragasztom össze. Meg lehet tölteni saját készítésű krémmel vagy lekvárral is, úgy is finom.
- Ekkor egy selyempapírral bélelt dobozba állítom őket és beteszem a hűtőbe. Fontos várni 1-2 napot, hogy a krémek átitassák a tésztáját, mert úgy sokkal finomabb. A lekvár már 1 nagy alatt, míg egyéb krémek 2-3 nap alatt érik el a kívánt hatást.
- Hűtőszekrényből kivéve érdemes legalább egy órát várni, mert szoba hőmérsékleten finomabb az íze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése