Illatos észak-afrikai csirke
Hozzávalók:
6 db csirkecombolívaolaj
1 nagy hagyma felkockázva
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 cm-nyi gyömbér reszelve
2 db fahéj rúd
1 teáskanál gyömbérpor
1 doboz hámozott paradicsom konzerv (olasz)
1 evőkanálnyi harissa (arab fűszerkeverék)
1 dl csirkelé
1/2 teáskanál sáfrány
2 teáskanál méz
1 evőkanálnyi citromlé
1 evőkanál narancsvíz vagy 1 csepp narancsaroma vagy reszelt narancshéj
1 csomag petrezselyem zöldje
1 marék vágott mandula (opcionális)
Elkészítés:
- A csirkecombokat kettévágom, sózom és megszórom harissa fűszerrel. A harissa összetevői: koriander, tengeri só, chili, paprika, fokhagyma, menta, római kömény, kömény, úgyhogy ezekkel a fűszerekkel ésszerű arányban pótolható.
- Egy lábasba kevés olívaolajat öntök, a csirkecombokat megpirítom rajta, utána tányérra szedem.
- Most az apróra vágott vöröshagymát teszem bele, dinsztelem. Hozzáadom még a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Pár percig kevergetem, pirítom, hogy kijöjjön az íze.
- Ezek után mehet bele a konzerv paradicsom, lehetőleg az olasz, mert annak szelídebb íze van.
- Ekkor mehet bele a fahéj rúd és a porított gyömbér is.
- Úgy kb. 5-6 perc múlva visszarakom a csirkét, meghintem a sáfránnyal is, a csirkelét is hozzáadom. A csirkelé helyettesíthető 1 teáskanálnyi vegetával és 1 dl vízzel is.
- Mehet rá a fedő, puhára párolom.
- Amikor már puha a hús, újra tányérra szedem. A levét fedő nélkül kb. felére elfőzöm. Így szép sűrű mártást kapok.
- Végül mehet bele a méz, a citromlé és a narancsvíz is. Ezekkel csak elkeverem, majd ismét visszarakom a szaftba a húst.
- A petrezselyem zöldjét apróra vágom és megszórom vele a hús tetejét.
- Lehet még vágott mandulát is szórni rá, de nekem most nem volt itthon.
Valóban illatos, szelíden pikáns ízű étel. Semleges ízű köret illik hozzá, kuszkusz vagy rizs.
A sok hozzávaló ellenére könnyű elkészíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése