Lazac spárgás újkrumplival, rozé mártással
Hozzávalók:
Fejenként 12 dkg lazacsó
durvára tört színes bors
olaj
1 kg újkrumpli
1 csomag zöld spárga
2 kisebb paradicsom
friss rozmaring
friss kakukkfű
só, bors
olívaolaj
szezámmag (opcionális)
1 evőkanál keményítő
1 evőkanál vaj
2 dl rozé
só, bors
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tepsibe sütőpapírt vágok.
- Az újkrumplit fém vegyszermentes dörzsivel ledörzsölöm, alaposan megmosom, leszárítom. A kisebbeket egészben, a nagyobbakat félbe vagy négybe vágom, majd a tepsibe lerakom.
- A zöld spárgát a szokásos módon megtisztítom, majd kb. 4 részbe vágom, majd megy ez is a tepsibe egyenletesen elolsztva.
- A paradicsomot megmosom, cikkekre vágom és egyenletesen elrendezem a tepsiben.
- Az egészet megsózom durva szemű sóval, megszórom őrölt fekete borssal, a friss rozmaring letépett levelével, teszek rá 3-4 ág kakukkfüvet.
- Végül meglocsolom a tetejét olívaolajjal és megszórom szezámmaggal.
- Kb. 20-25 perc sütés elegendő neki.
- Közben a lazacot megmosom, leszárítom, megsózom és durvára őrölt színes borssal megszórom.
- Egy serpenyőben kevés olajon mindként oldalát kb. 7-8 percig sütöm.
- Egy mini serpenyőbe rakom a csapott evőkanál keményítőt, a vajat és hagyom felolvadni, közben simára keverem.
- Ezek után fokozatosan hozzáadom a rozét, majd állandó kevergetés mellett besűrítem, kb. felére redukálom. Végül kis sóval és borssal ízesítem.
- Tálaláskor a köret megy a tányér egyik végébe, a másikba pedig a lazac. A lazacot meglocsolom a rozés öntettel. Friss virágzó kakukkfű ágacskát is raktam rá díszítésnek.
A zöldséget magában is ajánlom vegetáriánusoknak, mert nagyon ízletes magában is. Egytálételként is megállja a helyét némi mozarellával vagy kecskesajttal, amit ráolvasztanék. A maradékra még lehet tojást ütni, jó lehetőség könnyű vacsorára.
Isteni finom, ajánlom kipróbálni. A rozés mártással nagyon pikáns lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése