Fehércsokis eperhabos pite
Hozzávalók:
a tésztához:
15 dkg hideg vaj1/2 bögre porcukor
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál só
2 evőkanál holland kakaópor
1 tojás
1 bögre liszt
3 evőkanál hideg víz
a krémhez:
20 dkg fehér csoki1/2 l tejszín (lehet laktózmentes is)
25 dkg eper
1 evőkanál cukor
1 kis csomag dr. Oetker zselatin
a tetejére:
25 dkg eperElkészítés:
- A tésztát egy aprítógépben állítom össze. Beleteszem az összes hozzávalót, a vajat felkockázva, a többit beleöntöm, majd bekapcsolom az aprítógépet és addig járatom, amíg a tészta morzsalékos nem lesz.
- Ekkor a keverőtálban összenyomkodom, összegyúrom a tésztát, hogy összeálljon.
- Ezek után 1-2 órára a hűtőbe teszem.
- Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.
- A tésztát kinyújtom akkorára, hogy a piteforma oldalára is jusson belőle. Ez a mennyiség egy nagy piteformához (30 cm) elegendő. Én most egy 23 cm-es piteformát és 4 kicsi, 12 cm-es piteformát töltöttem meg vele.
- A tésztát beemelem a piteformába és szépen eligazgatom benne, majd megszurkálom az alját.
- Sütőpapírt teszek a tetejükre, arra száraz babot nehezéknek.
- A formát beteszem a sütőbe, 15 percig sütöm.
- Kiveszem a tésztát és hagyom teljesen kihűlni.
- A krémhez a fehér csokit gőz fölött felolvasztom, majd leveszem, hogy kicsit hűljön.
- Ezalatt a hűtőben lehűtött tejszínt kemény habbá verem. Vigyázat, a szoba hőmérsékletű tejszínből túró lesz!
- Az epret 1 evőkanál cukorral pürésítem. Majd 1 csomag zselatint teszek bele előírás szerint.
- Beleteszem az eperpürét a tejszínhabba és homogénné keverem. A színe szép világos rózsaszín lesz tőle.
- Ezek után apránként hozzácsurgatom az olvadt fehér csokit, közben tovább verem.
- A krémet a pitetésztára öntöm, szépen elsimítom.
- A tetejét kirakom ízlés szerint eperrel.
- A pitét a hűtőbe teszem, néhány óra múlva már fogyasztható.
Üde, friss tavaszi ízű, könnyű eperhabos pite, roppanós kakaós tésztával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése