Fokhagymával sült csirke
Hozzávalók:
1 kisebb csirke (grillezni való)40 gerezd fokhagyma
3 teáskanál szoba-hőmérsékletű vaj
kakukkfű
só
bors
Elkészítés:
- Bekapcsolom a sütőt, 220 fokra.
- Amíg melegszik, előkészítem a csirkét. Megmosom, papírtörlővel leszárítom.
- Szoba-hőmérsékletű vajjal jó alaposan megkenem, a vajat jól belemasszírozom.
- Sózom, borsozom, beleteszem egy sütőbiztos kerámia edénybe.
- A csirke lábait szorosan összekötözöm, a szárnyát is szépen hátratekerem, hogy ne álljon ki.
- 40 gerezd fokhagymát megpucolok. (a fokhagyma szóra klikkelj rá, tanulhatsz egy remek trükköt, hogyan lehet gyorsan fokhagymát pucolni)
- A fokhagymákat a csirke köré rendezem, majd megszórom kakukkfűvel. A friss fűszernek mindig intenzívebb az íze, de jó a szárított is, nekem most csak az volt itthon. Teszek még mellé nagyjából 1 teáskanál vajat.
- Beteszem a sütőbe és az időközben keletkezett szafttal locsolgatom. Ha nincs elég szaft, akkor kis mennyiségű vizet öntök mellé.
- Nagyjából 1 órán keresztül sütöm, a csirke nagyságától függően. Ha van húshőmérő, azt a combja legvastagabb részébe kell szúrni és ha 70 fokot mutat, akkor már jól átsült. Nem érdemes túlsütni, mert akkor kiszárad.
Rozmaringos sült krumplival tálalom, de nagyon finom bármilyen zöldsalátával is. A sült fokhagymákat is mellérakom, meglocsolom a szafttal. A sült fokhagymának isteni íze van és omlik szét, mint a vaj. Ilyen sült állapotban már nem lesz tőle fokhagymaszagunk, nyugodtan lehet enni.
Ha csak zöld salátával esszük, akkor a paleolit étrendnek is megfelel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése