2014. augusztus 21., csütörtök

Fokhagymával sült csirke

Fokhagymával sült csirke



Hozzávalók:

1 kisebb csirke (grillezni való)
40 gerezd fokhagyma
3 teáskanál szoba-hőmérsékletű vaj
kakukkfű

bors

Elkészítés:

  1. Bekapcsolom a sütőt, 220 fokra.
  2. Amíg melegszik, előkészítem a csirkét. Megmosom, papírtörlővel leszárítom.
  3. Szoba-hőmérsékletű vajjal jó alaposan megkenem, a vajat jól belemasszírozom.
  4. Sózom, borsozom, beleteszem egy sütőbiztos kerámia edénybe.
  5. A csirke lábait szorosan összekötözöm, a szárnyát is szépen hátratekerem, hogy ne álljon ki.
  6. 40 gerezd fokhagymát megpucolok. (a fokhagyma szóra klikkelj rá, tanulhatsz egy remek trükköt, hogyan lehet gyorsan fokhagymát pucolni)
  7. A fokhagymákat a csirke köré rendezem, majd megszórom kakukkfűvel. A friss fűszernek mindig intenzívebb az íze, de jó a szárított is, nekem most csak az volt itthon. Teszek még mellé nagyjából 1 teáskanál vajat.
  8. Beteszem a sütőbe és az időközben keletkezett szafttal locsolgatom. Ha nincs elég szaft, akkor kis mennyiségű vizet öntök mellé.
  9. Nagyjából 1 órán keresztül sütöm, a csirke nagyságától függően. Ha van húshőmérő, azt a combja legvastagabb részébe kell szúrni és ha 70 fokot mutat, akkor már jól átsült. Nem érdemes túlsütni, mert akkor kiszárad.
Rozmaringos sült krumplival tálalom, de nagyon finom bármilyen zöldsalátával is. A sült fokhagymákat is mellérakom, meglocsolom a szafttal. A sült fokhagymának isteni íze van és omlik szét, mint a vaj. Ilyen sült állapotban már nem lesz tőle fokhagymaszagunk, nyugodtan lehet enni.
Ha csak zöld salátával esszük, akkor a paleolit étrendnek is megfelel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése