Édesburgonya hagymával és fetával
Az édesburgonya nálunk kevésbé ismert, de igen értékes táplálék. Magas a C, B1, B2, B6 és E vitamin tartalma. Gazdag olyan fontos ásványi anyagokban, mint a kálium, réz és a mangán. A mangán segíti a normális
vércukorszint megőrzését, valamint a pajzsmirigyműködés optimális
szinten tartását. Emellett tartalmaz még vasat, magnáziumot, kálciumot, fosztfort, nátriumot és szelént is. Az édesburgonya erőteljes antioxidáns aktivitást mutat.
A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje
található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Fantasztikusan gazdag rostokban, amelynek egyik előnye,
hogy nagy tömeget képez a gyomrunkban, így tovább biztosítja a
jóllakottság érzését. Emellett a rostok a bélmozgások egészséges szinten
tartásában is segédkeznek, valamint csökkentik a koleszterinszintet.
Egy héjában sült közepes édesburgonya több rostot tartalmaz, mint egy
zacskó instant zabpehely!
Energiatartalma alacsony, száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is
beleilleszthetik az étrendjükbe. Kisbabáknak is ideális bébiétel helyett.
Ma már hazánkban is termelik, én pl. a Fény utcai piacon szoktam vásárolni egy termelőtől.
Hozzávalók:
2 nagy édesburgonya
1 nagy lila sonkahagyma
só
bors
friss kakukkfű ágacska
olivaolaj
feta sajt
Elkészítés:
- A sütőt bekapcsolom 230 fokra.
- Egy kerámia edény aljára kis olivaolajat öntök
- Az édesburgonyát meghámozom, kb. 1 cm-es kockákra vágom és beledobom az edénybe
- A sonkahagymát megpucolom, szintén 1 cm-es kockákra vágom és az edénybe dobom
- Sózom, borsozom, kicsi olivaolajjal meglocsolom és jól átkeverem, hogy minden részére jusson olaj és fűszer
- A tetetére dobok 2-3 szál kakukkfű ágacskát
- Beteszem a sütőbe, időnként megkeverem.
- Nagyjából fél óra alatt átsül. Akkor jó, ha puha az édesburgonya.
- Végül feta sajtot morzsolok rá és friss kakukkfű ággal díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése