Joghurtos avokádó krémleves
Az avokádó olyan gyümölcs, amely a leszedés után érik. Így általában még éretlen, mikor megvásároljuk. Eleve gyanakodjunk, ha már puha a zöldségesnél, az már lehet, hogy belül fekete és ehetetlen.
Az érés meggyorsítására tegyük alma és banán mellé (mivel ezek etilént bocsátanak
ki). Egyenként be is csomagolhatjuk újságpapírba, úgy gyorsabban érik. 3-4 nap alatt lesz érett, ha keményen vásároljuk meg.
Az avokádó felvágva könnyen barnul, így csak akkor vágjuk fel, ha már a vele készítendő ételt állítjuk
össze. Amint felvágtuk, locsoljuk meg citromlével.
Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés és
gyomorbántalmak ellen ajánlják. Savtartalma jelentéktelen, így
elősegítheti a lúgosítást.
Az avokádó kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-, E- és D vitamint.
Ásványi anyagok közül legnagyobb arányban kalciumot és magnéziumot
tartalmaz, ezeknek az anyagoknak a megoszlása kifejezetten ideális a
gyümölcsben.
Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más
gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin.
Melegíteni nem szabad, mert elveszíti értékes élettani hatását.
Hozzávalók:
1 nagy avokádó1 kis fej vöröshagyma
1 csésze zöldségleves hidegen, leveskockából is jó
2 dl joghurt
2 evőkanál citromlé
só, bors
a tálaláshoz:
a kanálnyi pirított fenyőmag
1 bögrényi sárgadinnye gömb
friss bazsalikom
Elkészítés:
- Az avokádót hosszában körben kettévágjuk, amíg a magja engedi. Utána a két felet kézzel megmozgatjuk ellentétes irányba, így kettéválik. Az egyik felében benne marad a mag. A magba belevágjuk a kést és egy negyed fordulattal kiemeljük a magot. Utána a húsát kanállal könnyen ki tudjuk kanalazni.
- Az összes hozzávalót (kivéve a tálaláshoz valókat) turmixgépbe rakjuk és simára turmixoljuk, utána behűtjük.
- A hideg levest tányérba öntjük, kidíszítjük sárgadinnye gömbökkel, pirított fenyőmaggal és bazsalikom levéllel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése