2015. január 5., hétfő

Csokis-narancsos krémtorta (paleo)

Csokis-narancsos krémtorta (paleo)

Hozzávalók:

a tésztához:

3 nagy tojás
3 evőkanál eritrit
1 evőkanál kakaópor
1/2 kávéskanál vaníliakivonat
2 evőkanál mandulaliszt

a krémhez:

8 dl kókusztejszín (cocomas)
20 dkg 70-90 %-os étcsokoládé
6 dkg eritrit
1-2 evőkanál bionarancshéjpor
1/2 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál zselatin

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját elválasztom a fehérjétől.
  2. A fehérjét kemény habbá verem.
  3. A sárgáját kikeverem az eritrittel és a kakaóval, majd a mandulaliszttel.
  4. Először egy evőkanál tojásfehérje habbal fellazítom a masszát, majd óvatosan belekeverem a többi habot is, úgy hogy ne törjön össze.
  5. 23 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm.
  6. 170 fokos sütőben 15 perc alatt sül meg.
  7. Ezután hagyom kihűlni.
  8. A krémhez egy lábasba öntöm a kókusztejszínt és felteszem melegedni.
  9. Beletördelem a csokoládét, hozzáadom az eritritet, a narancshéjat, a vaníliát és a fahéjat.
  10. Addig melegítem és kevergetem, amíg a csokoládé felolvad.
  11. Ekkor 1 evőkanálnyi vízzel kikeverem a zselatint és belekeverem a masszába, de egyúttal már le is veszem a tűzről. Forralni nem szabad.
  12. A masszát a tésztaalapra öntöm, majd lehűtöm. Miután kihűlt, a hűtőbe teszem. Legjobb következő napig várni, akkor már biztosan eléri a megfelelő állagot és könnyen szeletelhető lesz.
Nagyon finom krémes állagú torta, nem paleosoknak is garantáltan ízleni fog, ugyanakkor diétás, nem gyarapítja a kilókat.
Kínálhatunk hozzá gránátalma magot, málnát vagy más bogyós gyümölcsöket is, vagy akár narancsszeleteket is. Az intenzív csoki ízhez illenek ezek a gyümölcsök.
 

Bionarancshéjpor készítése

  1. Bionarancsot vásárolok (pl. Mamut I. Bio zöldségesnél). 
  2. A narancsokat megmosom, szárazra törlöm.
  3. Egy éles késsel meghámozom, de úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb fehér rész kerüljön hozzá.
  4. Egy papírtörlőn elterítem a narancshéjakat és megszárítom.
  5. Amikor már csontszáraz, kávédarálón kristálycukor hozzáadásával megőrlöm. 
  6. Ezek után kis üvegekbe töltöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése