2015. január 6., kedd

Fehérboros sajtkrémleves

Fehérboros sajtkrémleves

Hozzávalók:

4 dkg vaj
3 evőkanál liszt
6-8 gerezd fokhagyma
2 húsleves kocka vagy húsleves alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
legalább 3 féle kemény sajt (kb. 10 dkg)
só, bors
szerecsendió
petrezselyem zöldje

Elkészítés:

  1. Egy fazékban megolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet és fehérre pirítom.
  2. Ekkor leveszem a tűzről, belenyomom a fokhagymát, de közben kevergetem, mert ilyenkor még mindig pirul.
  3. Felöntöm kb. 1,5 liter vízzel, beledobom a húsleves kockákat, sózom, borsozom.
  4. Kb. negyed órát főzöm, hogy a fokhagyma megpuhuljon. Akkor simára turmixolom.
  5. Visszateszem a tűzre, beleteszem a fehérbort, amivel felforralom.
  6. Ekkor beleöntöm a tejszínt, azzal is összeforralom.
  7. Végül belekerülnek a sajtok és egy csipet szerecsendió. Azzal már csak addig melegítem, amíg a sajt elolvad.
  8. Végül petrezselyem zöldjével tálalom.
Gazdag ízvilágú, pikáns ünnepi leves, az íze aszerint változik, hogy milyen sajtok és milyen bor kerülnek bele, azaz akár minden alkalommal más ízhatású levest kapunk. Karakteres ízű sajtokat érdemes válogatni, a trappistát semmiképpen sem ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése