Csirkemáj narancsos madársalátával
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemájkacsazsír
1 csomag madársaláta
2 narancs
krémes balzsamecet
só, bors
Elkészítés:
- A csirkemájat megmosom, szárazra törlöm.
- Egy serpenyőben egy kis kacsazsírt melegítek, majd rádobom a májakat, nagyjából 4-es fokozaton sütöm, de fedőt teszek rá, mert a máj fröcsög, ahogy sül. Nem teszek rá semmilyen fűszert és sót sem, nehogy megkeményedjen.
- Kb. 10 perc múlva leveszem a tűzről és úgy forgatom meg, hogy elkerüljem a fröccsenős balesetet.
- Visszateszem a tűzre és újabb 10 percig sütöm. Ha nem sütjük túl, akkor krémesen finom lesz a máj.
- Közben a madársalátát megmosom, lecsepegtetem, elrendezem a tányérokon.
- A narancs héját lepucolom, vékonyan levágom róla a fehér hártyákat, szeletelem és elrendezem a madársalátán.
- Meglocsolom krémes balzsamecettel. Én most epreset választottam a színkontraszt miatt, de ízben is jól kiegészítette a többit.
- A megsült májakat a saláta köré rendezem, frissen őrölt fekete borssal és sóval megszórom.
Melegen és hidegen egyaránt finom, maximum fél óra alatt elkészülő ízletes és mutatós vacsora vagy ebéd, nagyétkűeknek előétel. A narancs ízben jól passzol a csirkemájhoz.
A máj természetes "A" vitamin (retinol) forrás, ami a szürkületben való látást biztosítja, továbbá a zavartalan növekedés, a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez is hozzájárul. Az "A" vitamin zsírban oldódó vitamin.
A kacsa- és libazsír telített zsírsavakban szegényebb, telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb, mint más állati eredetű zsírok, így a szív és érrendszerre kedvezőbb a hatásuk.
A kacsa- és libazsír a paleo étkezésben is elfogadott.
A libazsír és a
kacsazsír telített zsírsavakban szegényebb (26-33 g/100g), egyszeresen
telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb (55-57 g/100g), mint más állati
eredetű zsírok, így a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatásúak (100
gramm libazsír esetén: energia 921 kcal, fehérje 0,5 gramm, szénhidrát 0
százalék).
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15473/tevhitek_tenyek_zsirok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15473/tevhitek_tenyek_zsirok
Az A-vitamin biztosítja továbbá a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Az A-vitamin: előnyök és hátrányok
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész
Megosztás Facebookon
Google+""
Oldalajánló
Nyomtatás
Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó
vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a
szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény
érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Az A-vitamin vagy
hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik,
és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást
biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős
rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Az A-vitamin vagy
hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik,
és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást
biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős
rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2185/az-a-vitamin-elonyok-es-hatranyok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése