Spenótos sárgarépás köles gombóc
Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) bio köles2 bögre víz
só, bors
2 shallot hagyma (vagy 1 vöröshagyma)
1 csomag baby spenót
1/4 bögre aprított zöldségzöld
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 teáskanál curry por
1/4 bögre görög joghurt
1 tojás
olívaolaj
szószhoz:
1 bögre görög joghurtsó, bors
1 késhegynyi chili
1 fél citrom leve
Elkészítés:
- A kölest 1/4 órára beáztatom, majd leöntöm róla a vizet.
- Egy lábasba átöntöm a kölest, 1 teáskanál sót és 1/4 teáskanál borsot adok hozzá, majd felöntöm kétszeres adag vízzel. Forrás után 15-20 percig főzöm. Utána 10 percig állni hagyom.
- Ezalatt lereszelem a sárgarépát, megmosom a spenótot.
- Megpucolom a vöröshagymát és a fokhagymát, majd apróra vágom.
- Egy lábasban egy kis olajon megdinsztelem a vöröshagymát.
- Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, a baby spenótot, a reszelt sárgarépát és a zöldség zöldjét. Sózom, borsozom, hozzáadom a curry port is. Kb. 3-4 percig párolom.
- Ezek után a spenótos masszát összekeverem a főtt kölessel.
- Hozzákeverem a joghurtot és a tojást is.
- Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra.
- Egy nagy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral.
- A sütőpapírt vékonyan bekenem olajjal.
- Két kanál segítségével gombócokat formálok a köleses tésztából és a sütőpapírra rakom.
- A gombócok tetejét vékonyan meglocsolom olajjal, hogy ne száradjanak ki.
- Ebből a mennyiségből 22-26 db gombócom lesz. Egy sütésre kb. a fele fért a tepsibe.
- Kb. 15-20 percig sütöm, hogy a teteje megpiruljon.
- Amíg sül, addig a görög joghurtot egy tálkába öntöm, sóval, borssal és chilivel fűszerezem, valamint belenyomom egy fél citrom levét.
- A kisült gombócokat egy tányéra rakom, púpozok rá egy kis joghurtot, a maradék joghurtot pedig kis tálkában tálalom mellé.
- Vegáknak főétel, húsevőknek finom köret natúr csirkemellhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése