2015. március 3., kedd

Spenótos sárgarépás köles gombóc

Spenótos sárgarépás köles gombóc

Hozzávalók:

1 bögre (2,5 dl) bio köles
2 bögre víz
só, bors
2 shallot hagyma (vagy 1 vöröshagyma)
1 csomag baby spenót
1/4 bögre aprított zöldségzöld
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 teáskanál curry por
1/4 bögre görög joghurt
1 tojás
olívaolaj

szószhoz:

1 bögre görög joghurt
só, bors
1 késhegynyi chili
1 fél citrom leve 

Elkészítés:

  1. A kölest 1/4 órára beáztatom, majd leöntöm róla a vizet.
  2. Egy lábasba átöntöm a kölest, 1 teáskanál sót és 1/4 teáskanál borsot adok hozzá, majd felöntöm kétszeres adag vízzel. Forrás után 15-20 percig főzöm. Utána 10 percig állni hagyom.
  3. Ezalatt lereszelem a sárgarépát, megmosom a spenótot.
  4. Megpucolom a vöröshagymát és a fokhagymát, majd apróra vágom.
  5. Egy lábasban egy kis olajon megdinsztelem a vöröshagymát.
  6. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, a baby spenótot, a reszelt sárgarépát és a zöldség zöldjét. Sózom, borsozom, hozzáadom a curry port is. Kb. 3-4 percig párolom.
  7. Ezek után a spenótos masszát összekeverem a főtt kölessel.
  8. Hozzákeverem a joghurtot és a tojást is.
  9. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra.
  10. Egy nagy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral.
  11. A sütőpapírt vékonyan bekenem olajjal.
  12. Két kanál segítségével gombócokat formálok a köleses tésztából és a sütőpapírra rakom.
  13. A gombócok tetejét vékonyan meglocsolom olajjal, hogy ne száradjanak ki.
  14. Ebből a mennyiségből 22-26 db gombócom lesz. Egy sütésre kb. a fele fért a tepsibe.
  15. Kb. 15-20 percig sütöm, hogy a teteje megpiruljon.
  16. Amíg sül, addig a görög joghurtot egy tálkába öntöm,  sóval, borssal és chilivel fűszerezem, valamint belenyomom egy fél citrom levét.
  17. A kisült gombócokat egy tányéra rakom, púpozok rá egy kis joghurtot, a maradék joghurtot pedig kis tálkában tálalom mellé.
  18. Vegáknak főétel, húsevőknek finom köret natúr csirkemellhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése