Mákos marcipános torta (gluténmentes)
Hozzávalók:
tésztához:
2 tojás10 dkg puha vaj vagy kókuszzsír
17 dkg rizsliszt
10 dkg mákliszt vagy mák
5 dkg marcipán
1/2 sütőpor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csipet só
1 dl növényi tej vagy sima tej
tetejére:
3 evőkanál híg baracklekvár20 dkg marcipán
10 dkg 70 %-os étcsokoládé
2 dkg vaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem.
- A sárgájához adom a puha vajat és az eritritet, majd elektromos habverővel alaposan kidolgozom.
- Hozzáadom a növényi tejet és azzal is eldolgozom.
- Egy másik tálban összekeverem a rizslisztet, a máklisztet, a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját és a marcipánt belereszelem. Aki nem gluténérzékeny, használhat sima lisztet is.
- A száraz hozzávalókat hozzáadom a nedves masszához és habverővel eldolgozom.
- Ezek után a tojásfehérje kemény habját finoman beleforgatom, hogy ne törjön meg.
- Egy 23 cm-es tortaformába sütőpapírt teszek, majd a masszát beleöntöm és betolom a sütőbe.
- Kb. 30 perc alatt megsül.
- Kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.
- A tetejéhez a marcipánmasszát átgyúrom, majd két fólia között a torta méretére kinyújtom.
- Amint kihűlt a tészta, megkenem a tetejét meleg baracklekvárral, ez fogja a tortához ragasztani a marcipánt.
- Ezek után a kinyújtott marcipánt a tetejére teszem.
- Végül vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét és a vajat.
- Egy kicsit kihűtöm és a marcipán tetejére öntöm, egyenletesen eloszlatom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése