Galette leveles tésztából fekete szederrel és csokival
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta5 dkg étcsokoládé pasztilla
2,5 dkg vaj
2 bögre fekete szeder (friss vagy fagyasztott is jó)
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- 1. A galette francia kifejezés, kerek és lapos tortát jelent. Inkább linzerszerű tésztából készül, de finom leveles tésztából is.
- A leveles tésztát szoba hőmérsékleten kiolvasztom.
- Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom.
- Egy kisebb méretű serpenyőt rárakok és körbevágom. Így most 2db 20 cm átmérőjű kerek lapot kaptam, a maradékból pedig egy harmadik kisebb lapot.
- Vízgőz felett összeolvasztom a csokit és a vajat.
- Ezzel aztán megkenem a kerek formám közepét a csokis masszával úgy, hogy kb. 2 cm üresen maradjon körben a széleken.
- Ezek után ráhalmozom a szedret it.
- A széleit körben összecsipkedem, mintha kis kosárkát készítenék.
- A fekete szeder tetejére ízlés szerint kristálycukrot szórok.
- Végül még néhány kis csokipasztillát is dobok rá.
- Sütőlapra rakom, nem kell alá semmi, mert zsíros a tészta, nem fog lesülni.
- 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül. Akkor jó, ha megpirul a széle.
- A sütéstől szét fog nyílni a kosárkánk, de ez nem baj.
- Végül vékonyan megszórom porcukorral.
- Melegen és hidegen is jó, nekem melegen ízlik legjobban.
Bármilyen más bogyós gyümölccsel finom. Lehet csak gyümölccsel készíteni, lehet a gyümölcsök alá vanília krémet, gesztenyemasszát, mascarponét, csokoládét rakni ízlés szerint. Nagyon egyszerű, mutatós és ugyanakkor finom. Nem igényel semmilyen sütési tudományt sem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése