2015. június 21., vasárnap

Galette leveles tésztából fekete szederrel és csokival

Galette leveles tésztából fekete szederrel és csokival

 

  Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
5 dkg étcsokoládé pasztilla
2,5 dkg vaj
2 bögre fekete szeder (friss vagy fagyasztott is jó)
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál porcukor
  

 Elkészítés:

  1. 1. A galette francia kifejezés, kerek és lapos tortát jelent. Inkább linzerszerű tésztából készül, de finom leveles tésztából is.
  2. A leveles tésztát szoba hőmérsékleten kiolvasztom.
  3. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom.
  4. Egy kisebb méretű serpenyőt rárakok és körbevágom. Így most 2db 20 cm átmérőjű kerek lapot kaptam, a maradékból pedig egy harmadik kisebb lapot.
  5. Vízgőz felett összeolvasztom a csokit és a vajat.
  6. Ezzel aztán megkenem a kerek formám közepét a csokis masszával úgy, hogy kb. 2 cm üresen maradjon körben a széleken. 
  7. Ezek után ráhalmozom a szedret it.
  8. A széleit körben összecsipkedem, mintha kis kosárkát készítenék.
  9. A fekete szeder tetejére ízlés szerint kristálycukrot szórok.
  10. Végül még néhány kis csokipasztillát is dobok rá.
  11. Sütőlapra rakom, nem kell alá semmi, mert zsíros a tészta, nem fog lesülni.
  12. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül. Akkor jó, ha megpirul a széle.
  13. A sütéstől szét fog nyílni a kosárkánk, de ez nem baj.
  14. Végül vékonyan megszórom porcukorral.
  15. Melegen és hidegen is jó, nekem melegen ízlik legjobban.
Bármilyen más bogyós gyümölccsel finom. Lehet csak gyümölccsel készíteni, lehet a gyümölcsök alá vanília krémet, gesztenyemasszát, mascarponét, csokoládét rakni ízlés szerint. Nagyon egyszerű, mutatós és ugyanakkor finom. Nem igényel semmilyen sütési tudományt sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése