Narancsos csirke
Hozzávalók:
1 csirke (kukoricán nevelt)3 narancs (kezeletlen)
3 dkg vaj (szoba-hőmérsékletű)
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
1 ágacska friss kakukkfű
1 ágacska friss rozmaring
só
bors
Elkészítés:
- Egy kis üvegtálba raktam a puha vajat.
- Egyik narancs héját belereszeltem.
- A kakukkfüvet és a rozmaringot apróra vágtam és beletettem a vajas masszába.
- Tettem még bele 1 kávéskanál sót és borsot. Alaposan összekevertem.
- Egy sütőtál aljába beleszeltem a vöröshagymát, mellédobtam a 3 gerezd fokhagymát.
- A csirkét megmostam, szárazra töröltem, majd a belsejét sóztam, borsoztam.
- A csirke hátát alaposan bemasszíroztam a vajas masszával, majd a hagyma tetejére fektettem.
- Egy narancsot héjastól 6 gerezdre vágtam és a csirke hasába tömtem.
- Ezek után a maradék vajas masszát alaposan bemasszíroztam a csirke melles oldalába.
- Végül összekötöttem a lábait.
- 230 fokra előmelegített sütőbe raktam 30 percre.
- A hőfokot levettem 180 fokra. A csirke mellé öntöttem egy narancs levét és 1 dl bort.
- Nagyjából 1 óra alatt megsült. Amikor már piros volt, letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg a fűszer.
- Míg sült, egy narancsot megpucoltam, a húsát egy kis serpenyőbe daraboltam.
- Hozzáöntöttem 1 dl száraz fehérbort, mellédobtam egy kevéske vajat.
- Ezt a szószt nagyjából fél óráig kell főzni.
- Amint készen lett a csirke, egy tálalótálra raktam, jó ha áll 10 percig, utána szeleteltem.
- Addig a húslét a hagymákkal együtt a narancsos szószhoz adtam.
- Összeforraltam, majd botmixerrel pürésítettem.
- A csirkét feldaraboltam, adtam mellé a finom pikáns narancsos szószból.
- Rizzsel és levélsalátával tálaltam.
Nagyon finom, pikáns ízhatású étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése